Business Internaţional

Nowotny, BCE: Agenţiile de rating sunt mult mai dure cu Grecia decât în cazuri din afara Europei

Nowotny, BCE: Agenţiile de rating sunt mult mai dure cu Grecia decât în cazuri din afara Europei

Autor: Vlad Popescu

05.07.2011, 11:46 439

Agenţiile de rating sunt mult maidure în privinţa contribuţiei sectorului privat la bailout-ulGreciei, o problemă europeană, decât au fost în alte crize, spreexemplu în cazul unor state sud-americane, a declarat EwaldNowotny, membru în Consiliul BCE, transmite Reuters.

El a reiterat totodată, într-uninterviu acordat luni seară unui post de televiziune din Austria,că intrarea Greciei în default (incapacitate de plată) trebuieevitată şi că cel puţin unele bănci creditoare ale statului elensunt pregătite să ajute la stabilizarea situaţiei.

Oficialul a punctat însă că întregprocesul este îngreunat de către agenţiile de rating.

"Dialogul cu agenţiile de ratingeste foarte dificil. Trebuie să încercăm să găsim o modalitate de aimplica băncile fără a ne confrunta, drept consecinţă, cu undefault. Trebuie să spun că sunt uimit de faptul că agenţiile derating sunt mult mai stricte şi mai agresive în privinţa acesteiprobleme europene decât au fost, spre exemplu, în cazuri similaredin America de Sud. Cred că trebuie să ne gândim bine la asta", adeclarat Ewald Nowotny, membru în Consiliul Guvernator alBCE.

Oficialul se referă, potrivitReuters, la aşa-numitele "obligaţiuni Brady" emise de mai multestate sud-americane în anii '80, prin care creditorii acestora aurostogolit datoriile ajunse la scadenţă în noi titluri garantate deţări cu o situaţie financiară mai bună, îndeosebi StateleUnite.

Declaraţiile lui Nowotnyreprezintă o reacţie la comentariile recente ale agenţiei deevaluare financiară Standard & Poor's, care a avertizat căvariantele existente în care s-ar derula rostogolirea datoriilorguvernului elen ar putea conduce la declararea default-ului peGrecia.

Nowotny a calificat drept"prostii" speculaţiile cum că Germania, Austria şi alte ţări solidear trebui să iasă din zona euro.

El a subliniat că astfel de ţăricu exporturi robuste au cel mai mult de câştigat de pe urma buneifuncţionări a pieţei comune, astfel că ar avea cel mai mult desuferit în urma destrămării zonei euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO