Business Internaţional

Previziunile pentru 2012 ale omului care cunoaşte toate dedesubturile financiare ale Europei

Previziunile despre 2012 ale omului care cunoaşte toate dedesubturile financiare ale Europei

Mario Draghi, şeful BCE

Autor: Alexandru Matei

20.12.2011, 13:49 4147

Criza din zona euro este aşteptată să se extindă şi să se agraveze anul viitor, au avertizat oficialii BCE după ce Marea Britanie a refuzat să contribuie la împrumutul pe care Europa în oferă FMI pentru ca instituţia să poată ajuta ţările cu probleme, scrie The Guardian.

Ţinta de 200 de miliarde de euro pe care Europa vroia să o pună la dispoziţia Marii Britanii nu a fost atinsă după ce Marea Britanie a refuzat să vină cu partea sa de 31 de miliarde de euro. Statele europene au pus la dispoziţia FMI 150 de miliarde de euro.

Refuzul Marii Britanii, care era aşteptat, a venit într-un moment în care Banca Centrală Europeană a avertizat că anul viitor mai multe ţări din zona euro ar putea fi atinse de criză şi că aceasta s-ar putea chiar extinde la nivel mondial. Tensiunile din sistemul financiar "au căpătat proporţii sistematice" similare cu cele întâlnite după căderea băncii americane Lehman Brothers, parţial din cauza eşecului politicienilor de a acţiona la timp.

Mario Draghi, preşedintele BCE, le-a spus parlamentarilor europeni că presiunile de pe pieţele de obligaţiuni "vor creşte semnificativ, putând atinge cote nemaiîntâlnite" în primul trimestru în condiţiile în care împrumuturi de sute de miliarde de euro vor trebui rostogolite.

În ciuda ameninţărilor care planează asupra sa, moneda europeană "este foarte puternică, fiind permanentă şi ireversibilă" în viziunea lui Draghi.

"Încercăm să evităm o criză a creditului, care ar putea veni ca urmare a lipsei de lichidităţi pentru bănci", a mai spus italianul de la cârma BCE. "Banca urmăreşte stabilizarea sectorului financiar, dar acest lucru trebuie făcut fără a ştirbi credibilitatea instituţiei".

Ce a mai declarat Draghi:

Despre bănci: "Nu doar primul trimestru va fi dificil pentru bănci, ci întreg anul".

"Ce vrem să evităm este o restrângerede severă a creditării care ar putea încetini creşterea economică şi chiar să aducă recesiunea".

Despre austeritate: "Nu am dubii că austeritatea înseamnă contracţie economică".

"Ne interesează ca această contracţie să fie de scurtă durată şi vrem să activăm toate canalele prin intermediul cărora putem recâştiga încrederea investitorilor astfel încât dobânzile să scadă, iar crearea de noi locuri de muncă să prindă putere".

"Această austeritate este necesară pentru a ţine sub control bugetele".

Despre pactul fiscal al UE: "Acest pact este un semnal important care arată clar traectoria viitoare a zonei euro. Cuprinde atât aşteptările cetăţenilor, cât şi pe cele ale pieţelor financiare".

Despre economia zonei euro: "Activitatea economică ar trebui să se îmbunătăţească gradual în 2012".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO