Business Internaţional

Un credit de la Cehia către FMI ar bloca prea mult din rezervele ţării

Autor: Mediafax

20.12.2011, 11:06 252

Un eventual împrumut de la banca centrală a Cehiei către Fondul Monetar Internaţional, în cadrul planului UE de rezolvare a crizei datoriilor de stat din zona euro, ar bloca o parte prea mare din rezervele valutare ale ţării, a declarat guvernatorul băncii, Miroslav Singer, transmite Reuters.

Contribuţia Cehiei la împrumutul de 200 miliarde euro din partea UE către FMI, convenit la summit-ul din 9 decembrie, s-ar ridica la 3,5 miliarde euro.

Statele zonei euro ar urma să contribuie cu 150 miliarde euro, iar celelalte 50 miliarde ar trebui să fie oferite de mai multe ţări din afara zonei euro care nu au acorduri în derulare cu FMI, printre care Suedia, Polonia, Marea Britanie şi Danemarca.

Într-un articol publicat marţi de cotidianul ceh Hospodarske Noviny, Singer a arătat că împrumutul vizat ar creşte expunerea Cehiei pe FMI la aproape un sfert din rezervele valutare ale ţării, situaţie riscantă în contextul turbulenţelor curente şi condiţiilor economice globale dificile.

Oficialul a notat că Europa a intrat într-o eră de schimbare dramatică a fluxurilor comerciale.

"Astfel, există o probabilitate tot mai ridicată ca economia noastră, dependentă în foarte mare măsură de comerţul extern, să beneficieze semnificativ de pe urma rezervelor valutare", scrie Singer.

El a adăugat că, în timp ce ţările din zona euro nu riscă nimic dacă acordă împrumuturi FMI, deoarece pot apela la lichidităţi suplimentare de la Banca Centrală Europeană, statele din afara blocului monetar, precum Cehia, sunt expuse la riscuri suplimentare pentru că nu au acces la astfel de instrumente de finanţare şi sunt nevoite să-şi folosească rezervele valutare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO