Business Internaţional

Pregatiti-va pentru noi scumpiri. Alimentele nu se vor ieftini nici în 2012 din cauza secetei din China si a recoltelor slabe din SUA. ONU estimeaza o scadere puternica a stocurilor

Alimentele nu se ieftinesc nici în 2012 din cauza secetei care face ravagii în China şi Europa şi a recoltei slabe din SUA

Autor: Catalina Apostoiu

07.06.2011, 23:34 381

După o scădere modestă în luna mai, pre­ţurile alimentelor estede aşteptat să se menţină la niveluri ridicate şi să fiecaracterizate de volatilitate în restul acestui an şi în 2012 înurma ma­jorării preţurilor cere­alelor din cauza condi­ţiilor meteonefavorabile, conform Organizaţiei pentru Alimente şi Agri­cultură(FAO) din cadrul ONU.

Preţurile alimen­te­lor, care au atins la începutul anuluiniveluri similare celor din criza alimentară din 2007-2008, auînregistrat o scădere modestă de 1% în mai. Indicele FAO a scăzutla 232 puncte în mai de la 234,8 puncte în aprilie. Acesta atinseseun maxim istoric de 237,7 în februarie.

Scăderea preţurilor la cereale şi zahăr la nivel internaţionals-a aflat la baza uşorului declin din mai, scăderea contrabalansândo creştere a preţurilor la carne şi produse lactate.

Raportul FAO indică o scădere puternică a stocurilor şi numai ocreştere modestă a producţiei totale pentru majoritatea culturilorde cereale drept motive pentru menţinerea preţurilor la niveluriridicate.

"Situaţia generală a culturilor agricole şi a ma­teriilor primealimentare este extrem de dificilă, preţurile menţinându-seridicate la nivel mondial, punând în peri­col multe ţări cu deficitde ali­mente", potrivit lui David Hallam, director în cadrulFAO.

Preţurile alimentelor de bază vor înregistra mai mult de odublare în două decenii dacă nu vor fi luate măsuri, a avertizat şiorganizaţia Oxfam International săptămâna trecută.

"Nivelurile pericu­loase" ale preţurilor ali­mentelor au împinsaproximativ 44 de milioane de oameni în sărăcie din iunie, arătapreşedintele Băncii Mondiale Robert Zoellick în februarie.

Alimentele scumpe cresc dobânzile în întreagalume

Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzii pe 7 aprilie,urmând exemplul mai multor ţări de la China la Suedia care aumajorat costurile de finanţare în acest an în încercarea de acontrola inflaţia pusă parţial pe seama costurilor în creştere laalimente.

Cele mai severe secete din mai multe decenii afectează puternicculturile de grâu din China până în Statele Unite şi MareaBritanie, împingând preţurile până la niveluri record, potrivitBloomberg.

Mai multe regiuni din China, cel mai mare cultivator, auînregistrat cel mai scăzut nivel al precipitaţiilor din ultimulsecol, unele regiuni europene se confruntă cu cea mai mare secetădin ultimii 50 de ani, iar aproape jumătate din recolta de grâu deiarnă a Statelor Unite, cel mai mare exportator, este consideratăcel puţin săracă. Rezervele scad cu 8,8%, cel mai puternic declindin cinci ani, arată Rabobank International. Preţurile vor avansacu 20%, până la 9,25 $ pe buşel până pe 31 decembrie, indică unsondaj Bloomberg.

Grâul, de două ori mai scump într-un an

Grâul a înregistrat o dublare a preţului în ultimul an pe fondulproblemelor legate de recolte, determinând Ucraina şi Rusia

să-şi reducă exporturile şi sporind cota Statelor Unite dinvânzările mondiale cu cel mai ridicat procent din 2004. DeciziileRusiei de a anula interdicţia asupra exportu­rilor pe 1 iulie şiUcrainei de a majora cotele ar putea avea un efect redus pe fondulproblemelor din alte regiuni.

Preţurile au atins ultima dată nivelul de 9,25 $ anticipat însondajul Bloomberg în 2008, la mijlocul unei perioade de trei anicând, estimează Departamentul american de stat, peste 60 de revoltelegate de creşterea preţurilor au izbucnit la nivel mondial. Nimeninu anticipează o revenire la nivelul record de 13,495 $ atins înluna februarie a anului respectiv, iar stocurile mondiale vor fi cu44% mai ridicate decât atunci, estimează Departamentul american alagriculturii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO