Business Internaţional

Obama cere Congresului reducerea cât mai amplă a deficitului bugetar

 Obama cere Congresului reducerea cât mai amplă a deficitului bugetar

Autor: Anca Dumitrescu

11.07.2011, 19:49 308

Preşedintele Statelor Unite,Barack Obama, a cerut luni, liderilor Congresului, un acord pentrureducerea cât mai amplă a deficitului bugetar, punând întrebarearetorică "dacă nu acum, atunci când?", transmiteReuters.

Obama a declarat într-o conferinţăde presă că se va întâlni în fiecare zi cu congressmenii, astfelîncât să fie încheiat un acord până la 2 august, termenul limitănecesar pentru evitarea intrării în incapacitate de plată aguvernului federal.

Un eşec al negocierilor ar puteareaduce Statele Unite în recesiune, ar provoca un şoc pe pieţelefinanciare şi ar pune în pericol statutul dolarului de principalămonedă folosită la constituirea rezervelor valutare, la nivelmondial.

Obama este prins într-o disputăpolitică cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, liderulrepublican John Boehner, în legătură cu propunerea administraţieide reducere a deficitului bugetar cu 4.000 de miliarde de dolari,în decurs de zece ani.

Planul ar majora taxele, sprenemulţumirea republicanilor, şi ar reforma programe consideratesacre, precum cele de asistenţă medicală Medicare şi Medicaid. Înplus, programul prevede reducerea cheltuielilor guvernamentale,ceea ce îi îngrijorează pe democraţi.

Obama a arătat că mesajul săucătre ambele părţi a fost "dacă nu acum, atunci când?".

Nu este clar dacă Obama va reuşisă îi convingă pe republicani să accepte propunerea, criticată deBoehner la sfârşitul săptămânii trecute.

În aceste condiţii, este posibilca cele două părţi să negocieze un acord de anvergură mai mică, de2.000 de miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO