Business Internaţional

Warren Buffett: "Rezolv problema deficitului SUA în 5 minute". Vedeţi aici ce propune "Oracolul"

Cel mai mare investitor al Americii ajunge la soluţia europeană: "Rezolv problema deficitului SUA în 5 minute". Vezi aici ce variantă propune

Autor: Marius Oncu - Mediafax

10.07.2011, 20:33 7028

Soluţia pentru rezolvarea deficitului bugetar al Statelor Uniteconstă în limitarea acestuia la 3% din PIB, consideră miliardarulamerican Warren Buffett, afirmând că o soluţie la problemacheltuielilor prea mari ale SUA nu i-ar lua mai mult de cinciminute.

Propunerea miliardarului, mai în glumă,mai în serios, presupune ca membrii Congresului să nu mai poată firealeşi dacă se depăşeşte o limită de deficit bugetar, potrivitpostului de televiziune CNBC.

"Aşputea încheia problema deficitului în cinci minute. Trebuie doar olege care să prevadă că atunci când deficitul este mai mare de 3%din PIB, toţi membrii Congresului nu au dreptul să fie realeşi. Arfi stimulaţi oamenii care trebuie, nu-i aşa?", a spus Buffettrâzând.

Singuraproblemă, notează CNBC, ar fi că legea ar trebui votată exact depoliticienii care şi-ar pierde astfelslujbele.

Arexista o posibilitate de a ocoli Congresul, afirmă, însă,procurorul Jarrad Holst.Forurile legislative din două treimi dinstatele americane pot cere organizarea unei convenţii pentru apropune amendamente. Un astfel de amendament ar trebui ulteriorratificat de două treimi din adunările legsialtive ale statelor.Astfel, planul propus de Buffet ar putea deveni lege în StateleUnite. Procesul ar dura, însă, mai mult de cinci minute, noteazăCNBC.

Deficitul bugetar al SUA este estimatpentru acest an fiscal la 1.400 de miliarde de dolari, echivalentula circa 10% din PIB. Reprezentanţii celor două mari partideamericane, Republican şi Democrat, nu se pot pune de acord asuprareducerii deficitului bugetar, cerută de republicani pentru acceptao majorare a limitei de îndatorare astatului.

SUA au atins, în luna mai, pragul maxim alîndatorării, de 14.300 de miliarde de dolari, iar Trezoreria aautorizat măsuri extraordinare, care permit guvernului să poatăangaja împrumuturi până pe 2 august. După această dată, guvernul nuva mai avea dreptul să se împrumute şi nu îşi va putea onoraobligaţiile, inclusiv serviciul datoriilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO