Business Internaţional

Cum vrea SUA să-şi echilibreze balanţa bugetară: suprataxă de 5 dolari pentru fiecare călător din Canada şi Mexic

 Cum vrea SUA să-şi echilibreze balanţa bugetară: suprataxă de 5 dolari fiecare călător din Canada şi Mexic

Autor: Marius Oncu

10.07.2011, 21:15 1046

Statele Unite ar putea suprataxacu 5,5 dolari fiecare călător din Canada şi Mexic care soseşteîntr-un port sau aeroport american, după ce SUA şi Columbia auîncheiat un acord de liber schimb care va duce la declinulveniturilor bugetare, potrivit Wall Street Journal.

Măsura, care a fost propusă înCongres de o comisie, ar putea genera venituri de 553 milioane dedolari până în 2016.

Canda şi SUA sunt partenericomerciali ai SUA prin Acordul de Liber Schimb din America de Nord(North American Free Trade Agreement - NAFTA). Canada este cel maimare partener comercial al SUA, cu schimburi anuale de circa 500 demiliarde de dolari.

"SUA trebuie să ştie că cei maiimportanţi clienţi ai săi nu sunt mulţumiţi. Deschiderea de noipieţe pentru produsele americane este lăudabilă, dar povara nutrebuie aruncată asupra partenerilor din NAFTA", a spus JaysonMyers, preşedinte al organizaţiei exportatorilor dinOttawa.

Un purtător de cuvânt alMinisterului Comerţului din Canada a cerut Congresului săregândească planurile. Canada şi Columbia au negociat, de asemenea,un acord de liber schimb, care va intra în vigoare de lunaurmătoare.

Aceasta nu este prima dată cândSUA analizează introducerea unei taxe pentru călătorii din Canadaşi Mexic. Casa Albă a propus o astfel de măsură în proiectul debuget pentru 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO