Business Internaţional

O bancă iese din Ungaria din cauza pierderilor şi a suprataxei

Autor: Gabriel Razi

17.01.2011, 23:45 28

Banco Popolare, a treia bancă din Italia ca dimensiune, a scosla vânzare divizia din Ungaria la doar patru ani după ce a intratpe această piaţă, scrie Budapest Business Journal, citândcotidianul Napi Gazdasag.

Mai mulţi investitori sunt interesaţi de achiziţia BancoPopolare Hungary, printre aceştia şi Wallis Group, care în urmă cuun an a fost implicat în vânzarea Milton Bank miliardarului maghiarSandor Demjan.

Banco Popolare a intrat pe piaţa din Ungaria prin achiziţia ICBank, însă nu a reuşit să aibă succes, reţeaua acesteia fiind denumai zece filiale. Banco Popolare înregistra pierderi masive înurma operaţiunilor din Ungaria, dar se pare că taxa specială impusăde executivul lui Viktor Orban a fost "lovitura decisivă" care adeterminat banca să iasă de pe piaţă, conform cotidianului ungar,care nu a specificat sursa informaţiei.

Suprataxarea sectorului bancar face parte din pachetul de măsuriatipice luate de guvernul condus de Viktor Orban, după ce acesta arefuzat să accepte măsurile de austeritate recomandate de FMI şiUE.

Pe lângă bănci, companiile din retail, energie şi telecom au deasemenea parte de taxe speciale, despre care autorităţile de laBudapesta spun că vor rămâne în vigoare până la finalul anului2012.

Cu toate că a primit critici dure din partea autorităţilor de laBruxelles şi din partea marilor companii multinaţionale, ViktorOrban continuă să îşi justifice deciziile spunând că marilecompanii, atât cele naţionale, cât şi cele străine, s-au bucurat deprofituri atunci când economia mergea bine, însă acum este cazul săpună umărul la redresarea economiei.

Anul trecut, autorităţile de la Budapesta au reuşit să colectezecirca 650 de milioane de euro prin suprataxarea băncilor, în timpce companiile energetice au suportat taxe speciale în valoare de250 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO