O bancă iese din Ungaria din cauza pierderilor şi a suprataxei

Autor: Gabriel Razi 17.01.2011

Banco Popolare, a treia bancă din Italia ca dimensiune, a scos la vânzare divizia din Ungaria la doar patru ani după ce a intrat pe această piaţă, scrie Budapest Business Journal, citând cotidianul Napi Gazdasag.

Mai mulţi investitori sunt interesaţi de achiziţia Banco Popolare Hungary, printre aceştia şi Wallis Group, care în urmă cu un an a fost implicat în vânzarea Milton Bank miliardarului maghiar Sandor Demjan.

Banco Popolare a intrat pe piaţa din Ungaria prin achiziţia IC Bank, însă nu a reuşit să aibă succes, reţeaua acesteia fiind de numai zece filiale. Banco Popolare înregistra pierderi masive în urma operaţiunilor din Ungaria, dar se pare că taxa specială impusă de executivul lui Viktor Orban a fost "lovitura decisivă" care a determinat banca să iasă de pe piaţă, conform cotidianului ungar, care nu a specificat sursa informaţiei.

Suprataxarea sectorului bancar face parte din pachetul de măsuri atipice luate de guvernul condus de Viktor Orban, după ce acesta a refuzat să accepte măsurile de austeritate recomandate de FMI şi UE.

Pe lângă bănci, companiile din retail, energie şi telecom au de asemenea parte de taxe speciale, despre care autorităţile de la Budapesta spun că vor rămâne în vigoare până la finalul anului 2012.

Cu toate că a primit critici dure din partea autorităţilor de la Bruxelles şi din partea marilor companii multinaţionale, Viktor Orban continuă să îşi justifice deciziile spunând că marile companii, atât cele naţionale, cât şi cele străine, s-au bucurat de profituri atunci când economia mergea bine, însă acum este cazul să pună umărul la redresarea economiei.

Anul trecut, autorităţile de la Budapesta au reuşit să colecteze circa 650 de milioane de euro prin suprataxarea băncilor, în timp ce companiile energetice au suportat taxe speciale în valoare de 250 de milioane de euro.