Business Internaţional

Mai mult de jumătate din populaţie s-a născut în regimul Mubarak

Mai mult de jumătate din populaţie s-a născut în regimul Mubarak

Autor: Gabriel Razi, Livadariu Andreea

30.01.2011, 23:40 291

Acum, în timpul revoltelor, străzile din Cairo sunt invadate detineri nemulţumiţi de lipsa reformelor economice şi politice şi dincauza preţurilor tot mai mari ale alimentelor.

Acest efect poate fi pus şi pe baza faptului că populaţiaEgiptului este foarte tânără, aproape 33% din totalul populaţieiavând până la 14 ani, în timp ce tinerii cuprinşi între 15 şi 24 deani totalizează aproape 20%. Un calcul simplu arată că tinerii pânăîn 24 de ani cuantifică peste jumătate din populaţie.

În ultimii 30 de ani, sub conducerea lui Hosni Mubarak,populaţia Egiptului aproape că s-a dublat. În 1980 Egiptul avea opopulaţie de 40,5 milioane de locuitori, aceasta ajungând în 2010la 78,2 milioane, conform datelor de pe site-ul Indexmundi.com.

Dublarea populaţiei sub regimul lui Mubarak poate fi determinatăde rigorile islamului, spune Silviu Neguţ, decanul Facultăţii deRelaţii Economice Internaţionale din cadrul Academiei de StudiiEconomice Bucureşti.

"Egiptul are un regim fundamentalist islamic, iar coranulinterzice avortul. Aceasta este explicaţia pentru care Egiptul areo asemenea explozie demografică spectaculoasă. Acum sunt foartemulţi tineri pe străzi pentru că au acces la informaţie şi încep săvadă ce se întâmplă în alte părţi, au văzut ce s-a întâmplat înTunisia, se crează un model", spune Neguţ.

De asemenea, el crede că revoltele din Egipt pot fi şirezultatul revoltei tinerilor în faţa principiilor islamistefundamentaliste.

"Evoluţia revoltelor din Egipt şi din celelalte ţări din nordulAfricii se poate pune şi pe baza fundamentalismului islamic.Mohamed ElBaradei nu este fundamentalist, iar tinerii găsesc în elun model de urmat", precizează Silviu Neguţ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO