Mai mult de jumătate din populaţie s-a născut în regimul Mubarak

Autori: Gabriel Razi , Livadariu Andreea 30.01.2011

Acum, în timpul revoltelor, străzile din Cairo sunt invadate de tineri nemulţumiţi de lipsa reformelor economice şi politice şi din cauza preţurilor tot mai mari ale alimentelor.

Acest efect poate fi pus şi pe baza faptului că populaţia Egiptului este foarte tânără, aproape 33% din totalul populaţiei având până la 14 ani, în timp ce tinerii cuprinşi între 15 şi 24 de ani totalizează aproape 20%. Un calcul simplu arată că tinerii până în 24 de ani cuantifică peste jumătate din populaţie.

În ultimii 30 de ani, sub conducerea lui Hosni Mubarak, populaţia Egiptului aproape că s-a dublat. În 1980 Egiptul avea o populaţie de 40,5 milioane de locuitori, aceasta ajungând în 2010 la 78,2 milioane, conform datelor de pe site-ul Indexmundi.com.

Dublarea populaţiei sub regimul lui Mubarak poate fi determinată de rigorile islamului, spune Silviu Neguţ, decanul Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti.

"Egiptul are un regim fundamentalist islamic, iar coranul interzice avortul. Aceasta este explicaţia pentru care Egiptul are o asemenea explozie demografică spectaculoasă. Acum sunt foarte mulţi tineri pe străzi pentru că au acces la informaţie şi încep să vadă ce se întâmplă în alte părţi, au văzut ce s-a întâmplat în Tunisia, se crează un model", spune Neguţ.

De asemenea, el crede că revoltele din Egipt pot fi şi rezultatul revoltei tinerilor în faţa principiilor islamiste fundamentaliste.

"Evoluţia revoltelor din Egipt şi din celelalte ţări din nordul Africii se poate pune şi pe baza fundamentalismului islamic. Mohamed ElBaradei nu este fundamentalist, iar tinerii găsesc în el un model de urmat", precizează Silviu Neguţ.