Business Internaţional

Lupta de putere de la Volkswagen: când vânătorul devine vânat

Ferdinand Piëch, nepotul legendarului Ferdinand Porsche şi preşedintele consiliului de supraveghere al VW

Ferdinand Piëch, nepotul legendarului Ferdinand Porsche şi preşedintele consiliului de supraveghere al VW

Autor: Bogdan Cojocaru

22.04.2015, 00:04 4022
Lupta pentru influenţă din interiorul VW pare că se întoarce contra patriarhului celui mai mare constructor auto european.

Ferdinand Piëch, nepotul legendarului Ferdinand Porsche şi preşedintele consiliului de supraveghere al VW, a lansat o campanie agresivă contra CEO-ului Martin Winterkorn. Acum, s-ar putea să aibă motive să se teamă pentru poziţia lui, scrie Deutsche Welle.

A fost exact de ziua sa, vineri, 17 aprilie 2015, când Piëch, cel mai puternic om de la VW, a realizat că a pierdut lupta pentru putere. Duminică, două dintre cele mai importante ziare din Germania au raportat că Piëch s-a confruntat cu o „revoltă“ în timpul reuniunii celor şase membri selecţi ai consiliului. Ei s-au întâlnit joi la Salzburg pentru a stabili soarta CEO-ului Martin Winterkorn.

„Majoritatea supraveghetorilor sunt împotriva lui Piëch“, scriau Frank­furter Allgemeine Zeitung şi Bild Zeitung. Potrivit unei surse anonime, preşedintele a refuzat iniţial să accepte proiectul de hotărâre al celor şase membri ai boardului, favorabil lui Winterkorn. Abia vineri, când a împlinit 78 de ani, a dat înapoi şi a semnat acordul prin care CEO-ul nu numai că este păstrat pe poziţie, ci îi este prelungit contractul după 2016.

Criza de leadership de la VW a început cu o săptămâna mai devreme, când revista Der Spiegel a publicat un articol în care-l cita de Piëch zicând: „Mă distanţez de Winterkorn“. Şocul a fost imens. Echipa Piëch-Winterkorn era cunoscută ca „duoul formidabil“.

De o singură frază a fost nevoie pentru ca VW şi complicata-i structură de conducere să derapeze de pe drumul cel drept. Articolului i-a urmat o săptămână de speculaţii. Ce se întâmplă în spatele cortinei? Este ceva personal sau sunt doar afaceri „reci“?

„Piëch a pierdut o mică bătălie, dar războiul nu este nici pe departe încheiat“, a spus Stefan Bratzel, specialist în industria auto. Din punctual său de vedere, viitorul lui Winterkorn la VW nu este deloc sigur.

„Pentru a putea acţiona, Winterkorn va trebui să aibă sprijinul total al boardului, nu doar al unei părţi“, a explicat Bratzel.

Cât despre consolidarea planurilor de leadership, liderii de la VW va trebui să se mişte rapid. Pe 5 mai, la adunarea anuală, şeful consiliului de supraveghere şi CEO-ul, oricare va fi el, va trebui să prezinte planurile de viitor acţionarilor VW. Atunci va vi clar cine regizează şi cine este doar actor.

Clar este că Winterkorn, ale cărui calităţi manageriale nu pot fi totuşi contestate, nu-I va urma în funcţie lui Piëch, aşa cum se credea înainte. La fel de cert este că atât Piëch, cât şi Winterkorn sunt simpli angajaţi ai VW, şi nu membri ai unei puternicei „familii“.

Un scurt episode din istoria VW poate reda perfect imaginea complexităţii ţesăturii manageriale şi a rolului pe care în joacă Piëch şi familia Porsche.

În 2009, s-a produs una dintre cele mai spectaculoase fuziuni din istoria instriei auto. Eroii au fost, desigur, grupurile Porsche şi VW. Atunci, Porsche, sub ghidajul CEO-ului Wendelin Wiedeking, a încercat să preia VW. Manevra ambiţioasă s-a soldat cu eşec, iar Porsche a fost înghiţită de VW. A fost sfârşitul unei ere pentru Porsche, sfârşitul autonomiei sale şi sfârşitul lui Wiedeking.

Şi a fost clar o victorie pentru familia Piëch, dar nu şi sfârşitul clar al familiei Porsche şi al influenţei sale la VW. După fuziune, Wolfgang Porsche şi-a apărat locul în boardul de supraveghere al VW şi poziţia de preşedinte al Porsche Holding, acţionarul majoritar al VW.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO