Business Internaţional

Inflatia record da batai de cap autoritatilor ungare

12.12.2007, 17:47 16

Ritmul de crestere al inflatiei din Ungaria s-a accelerat in noiembrie pe fondul aprecierii preturilor alimentelor si petrolului, ingreunand si mai mult situatia bancii centrale, in incercarea de a reduce cea mai ridicata rata de referinta din Uniunea Europeana, scrie Bloomberg.
Rata anuala a inflatiei a ajuns la 7,1%, fata de 6,7% in octombrie, inregistrand a doua luna consecutiva de crestere, se arata intr-un raport al institutului de statistica de la Budapesta. In luna precedenta preturile au urcat, in medie, cu 0,6%.
Seceta de vara trecuta a determinat un declin accentuat al productiei agricole, conducand preturile alimentelor la nivele record si amenintand sa anuleze eforturile bancii centrale de a tine inflatia sub control. Cresterea preturilor alimentelor vine intr-un moment in care pretul record al barilului de petrol pune si mai multa presiune asupra consumatorilor.
"Rata inflatiei a fost, in primul rand, determinata de preturile ridicate ale alimentelor", a declarat Borbala Minary, statistician al guvernului maghiar. "Acest lucru este foarte vizibil pe segmentul alimentelor de baza. Dar si pe cel al carburantilor", a adaugat el.
Inflatia medie, excluzand preturile alimentare si cele ale energiei, a urcat cu 0,5% fata de luna octombrie si cu 4,6% fata de perioada similara a anului trecut.
In noiembrie, pretul produselor alimentare a ajuns cu 11,6% peste nivelul inregistrat in aceeasi perioada din 2006, aici fiind inclusa si cresterea de 58,4% a pretului fainei, de 30,1% a uleiului de gatit si de 23,2% a oualor.
Pretul energiei pentru consumul casnic a urcat cu 12,3% fata de noiembrie 2006, in timp ce pretul carburantilor s-a apreciat cu 6,9%. Aprecierea pretului carburantilor, la sfarsitul lunii trecute, va fi inclusa in raportul din decembrie, spune Minary.
Rata medie a inflatiei va ajunge la 7,9% anul acesta, peste media de 7,6% estimata anterior, au declarat oficialii bancii centrale. In cadrul sedintei din 26 noiembrie, strategii bancii au mentinut rata de referinta a dobanzii la 7,5%, concentrandu-se pe impiedicarea raspandirii efectelor cresterii preturilor la alimente si carburanti asupra intregii economii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO