Inflatia record da batai de cap autoritatilor ungare

Autor: Ciprian Botea 12.12.2007
Ritmul de crestere al inflatiei din Ungaria s-a accelerat in noiembrie pe fondul aprecierii preturilor alimentelor si petrolului, ingreunand si mai mult situatia bancii centrale, in incercarea de a reduce cea mai ridicata rata de referinta din Uniunea Europeana, scrie Bloomberg.
Rata anuala a inflatiei a ajuns la 7,1%, fata de 6,7% in octombrie, inregistrand a doua luna consecutiva de crestere, se arata intr-un raport al institutului de statistica de la Budapesta. In luna precedenta preturile au urcat, in medie, cu 0,6%.
Seceta de vara trecuta a determinat un declin accentuat al productiei agricole, conducand preturile alimentelor la nivele record si amenintand sa anuleze eforturile bancii centrale de a tine inflatia sub control. Cre sterea preturilor alimentelor vine intr-un moment in care pretul record al barilului de petrol pune si mai multa presiune asupra consumatorilor.
"Rata inflatiei a fost, in primul rand, determinata de preturile ridicate ale alimentelor", a declarat Borbala Minary, statistician al guvernului maghiar. "Acest lucru este foarte vizibil pe segmentul alimentelor de baza. Dar si pe cel al carburantilor", a adaugat el.
Inflatia medie, excluzand preturile alimentare si cele ale energiei, a urcat cu 0,5% fata de luna octombrie si cu 4,6% fata de perioada similara a anului trecut.
In noiembrie, pretul produselor alimentare a ajuns cu 11,6% peste nivelul inregistrat in aceeasi perioada din 2006, aici fiind inclusa si cresterea de 58,4% a pretului fainei, de 30,1% a uleiului de gatit si de 23,2% a oualor.
Pretul energiei pentru consumul casnic a urcat cu 12,3% fata de noiembrie 2006, in timp ce pretul carburantilor s-a apreciat cu 6,9%. Aprecierea pretului carburantilor, la sfarsitul lunii trecute, va fi inclusa in raportul din decembrie, spune Minary.
Rata medie a inflatiei va ajunge la 7,9% anul acesta, peste media de 7,6% estimata anterior, au declarat oficialii bancii centrale. In cadrul sedintei din 26 noiembrie, strategii bancii au mentinut rata de referinta a dobanzii la 7,5%, concentrandu-se pe impiedicarea raspandirii efectelor cresterii preturilor la alimente si carburanti asupra intregii economii.