Business Internaţional

Hoţii virtuali au vrut să fure de la FMI date economice care nu sunt publicate niciodată

Hoţii virtuali au vrut să fure de la FMI date economice care nu sunt publicate niciodată

Autor: Bogdan Cojocaru

12.06.2011, 23:37 502

Fondul Monetar Internaţional, instituţia care supravegheazăsistemul financiar global şi care are un rol important în ghidareaEuropei prin criza datoriilor, este ultimul pe lista în creştere avictimelor atacurilor cibernetice.

Aceste agresiuni, pe care Statele Unite inten­ţionează să lecatalogheze drept "acte de război" şi eventual să le contreze cu unatac armat, iar ţările Uniunii Europene vor să le pedepsească maisever, se înmulţesc şi nu fac discriminare între victime, numai înultimele trei luni îndreptându-se împotriva guvernului francez,unor instituţii europene, băncii Citigroup, Google, Sony şiLockheed Martin, companie americană cu operaţiuni în domeniulapărării şi construcţiilor aerospaţiale.

În cazul FMI obiectivul atacului a fost instalarea unui programcare ar fi dat unui guvern "o prezenţă digitală internă" în reţeauaFMI, spune Tom Kellerman, un expert în securitate cibernetică carea lucrat atât pentru instituţia financiară internaţională, cât şipentru Banca Mondială. O asemenea prezenţă ar putea aduceatacatorului o comoară de date economice care nu sunt destinatepublicului, folosite de FMI pentru promovarea stabilităţiicursurilor de schimb valutar, la sprijinirea unui comerţinternaţional echilibrat şi asigurarea resurselor necesare lupteicontra crizelor financiare din ţările membre, scrie agenţia depresă Thomson Reuters.

"A fost un atac cu o ţintă precisă", a afirmat Kellerman. Codulfolosit în cazul FMI a fost dezvoltat special pentru atacul asuprainstituţiei, mai spune el.

Purtătorul de cuvânt al FMI David Hawley a declarat căinstituţia este complet funcţională, în pofida agresiunii. FBIajută la investigarea incidentului, potrivit unui reprezentant aldepartamentului american al apărării.

Atacul s-a produs înainte de arestarea fostului director generalal FMI Dominique Strauss-Kahn pentru acuzaţii de agresiune sexuală,pe 14 mai. Agresiunea a avut ca rezultat furtul unor e-mailuri şial altor documente. The New York Times citează experţi în IT&Ccare susţin că board-ul FMI a aflat de atac miercuri deşi asaltul adurat câteva luni.

O notă internă emisă de FMI cerea angajaţilor să fie vigilenţi."Săptămâna trecută am detectat unele transferuri suspecte de date,iar ancheta care a urmat a ajuns la concluzia că computerele aufost compromise şi folosite pentru a accesa unele sisteme ale FMI",se arată într-un e-mail trimis pe 8 iunie angajaţilor FMI de cătredirectorul de informaţii al instituţiei. Ca măsură preventivă,conexiunea dintre reţeaua FMI şi cea a Băncii Mondiale a fostîntreruptă, menţionează memoriul.

În UE, statele membre au decis recent să-i sancţioneze mai durpe cei responsabili de atacuri cibernetice. Potrivit noilor reguli,care urmează a fi dezbătute de Parlamentul European, hackerii arputea primi pedepse de cel puţin cinci ani de închisoare dacăproduc pagube serioase sistemelor IT. Severitatea va fi crescută şifaţă de cei care atacă prin intermediul reţelelor de computereinfectate care trimit spam-uri prin e-mailuri şi au ca ţintă furtulde identitate. De asemenea, interceptarea ilegală de date va deveniinfracţiune în UE. Statele comunitare vor, în plus, să creeze ounitate specializată pe infracţiuni cibernetice care va fi ataşatăEuropolului, agenţia europeană de poliţie.

SUA vor să adopte o atitudine mult mai dură în faţa crimelorcibernetice. Astfel, vor să adopte planuri care vor catalogaatacurile informaţionale drept acte de război. În viitor,preşedintele SUA ar putea recurge la sancţiuni economice,contraatacuri cibernetice sau lovituri militare dacă sistemestrategice americane de computere sunt atacate, scrie BBC News.

"Un răspuns la un incident de natură cibernetică sau un atacasupra SUA nu va fi neapărat unul de aceeaşi natură. Vor fi luateîn considerare toate opţiunile", a declarat purtătorul de cuvânt alPentagonului, Dave Lapan.

Guvernele şi marile companii sunt ţintelepreferate

  • În februarie, Franţa a fost atacată înaintea unei reuniuni a G20organizate la Paris.

  • În martie, atacurile au vizat mai multe instituţii ale UE, înajunul unui summit al liderilor europeni.

  • În luna mai, grupul Lockheed Martin a anunţat că a detectat "unatac tenace şi de proporţii" asupra reţelelor companiei. Lockheedeste cel mai mare furnizor de armament al Pentagonului. Un numărmare de experţi care au analizat incidentul consideră că în spateleatacului stă China.

  • În aceeaşi perioadă, Google a anunţat că are motive să creadă căun atac informatic provenit din China a ţintit mai multe conturi deGmail.

  • În aprilie, Sony a suferit cea mai gravă breşă de securitate dinistorie, prin compromiterea datelor a 100 de milioane de clienţi.În iunie, reţelele companiei de tehnologie au fost atacate din noude hackeri, care au accesat informaţii referitoare la peste unmilion de clienţi.

  • Informaţii despre 200.000 de deţinători de carduri emise deCitigroup în America de Nord au fost accesate de hackeri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO