Business Internaţional

Hollande vs. Sarkozy - Cine va câştiga controlul Franţei: Un socialist care mizează pe protejarea puterii de cumpărare sau un preşedinte care spune că sunt prea mulţi străini în ţară?

Actualul preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy, a promis că dacă va fi reales, va majora TVA de la 19,6% la 21,2%, va diminua costurile cu forţa de muncă, va reduce dimensiunile aparatului de stat, va economisi 115 miliarde euro prin tăieri de cheltuieli şi creşteri de taxe şi va cere ca fondurile cu care Franţa contribuie la bugetul UE să fie îngheţate

Autor: Bogdan Cojocaru

10.04.2012, 00:05 504

Printre promisiunile cu care Hollande încearcă să-l înfrângă pe principalul contra­candidat, actualul preşe­dinte Ni­colas Sarkozy, se regăsesc plafonarea preţu­rilor benzinei, reducerea remu­neraţiei primite de şeful statului şi majorarea alocaţiei pentru şcolari cu 25%.

Ce propune Sarkozy, un căpitan care-şi conduce vasul prin furtună

Sarkozy, în schimb, a promis, portretizându-se drept un căpitan care-şi conduce vasul prin furtună, că va proteja Franţa de pieţele financiare, de terorism, de imigraţia necontrolată şi a recurs chiar la ameninţări la adresa altor guverne că-şi va retrage ţara din spaţiul Schengen de liberă circulaţie dacă nu este înăsprit controlul la graniţe. Sarkozy susţine că este cel mai bun candidat pentru a proteja ţara contra crizelor economice şi globalizării, scrie The Telegraph.

Preşedintele a anunţat în manifestul electoral că dacă este reales, Franţa va căuta să-şi îngheţe contribuţia la bugetul Uniunii Europene, să reducă la jumătate numărul de imigranţi, că va insista ca UE să ceară reciprocitate în relaţiile comerciale şi că va încuraja şomerii să-şi îmbunătăţească pregătirea profesională.

"Vă anunţ că Franţa va cere ca fondurile cu care contribuie la bugetul UE să fie îngheţate, ceea ce ar aduce economii de aproape 600 milioane pe an", a declarat Sarkozy. Franţa este unul dintre cei mai mari beneficiari ai fondurilor UE alocate agriculturii. Ţinta actualului preşedinte este de a echilibra bugetul până în 2016. Sarkozy a avertizat că un eşec în a stabiliza bugetul ar aduce ţara în situaţia statelor sud-europene, precum Spania.

"În următorii cinci ani vreau să creez o Franţă care-i îndeajuns de puternică să-şi ia viitorul în propriile mâini. La cea mai mică relaxare a angaja­mentelor ne vom confrunta cu o criză de încredere şi cu aceeaşi soartă cu a Spaniei", a spus Sarkozy.

În manifestul electoral, preşedintele a menţionat marginal politica externă, în condiţiile în care criticii îi atribuie rolul secund în cuplul politic pe care-l formează cu cancelarul german Angela Merkel.

În schimb, el a apărat societatea seculară franceză şi a subliniat valoarea muncii şi responsabilităţii personale. Sarkozy intenţionează, de asemenea, să majoreze TVA de la 19,6% la 21,2% şi să diminueze costurile cu forţa de muncă pentru angajaţi.

François Hollande, candidatul la preşedinţia Franţei cu cele mai mari şanse, a promis îngheţarea preţurilor combustibililor timp de trei luni, creşterea cu 25% a alocaţiei pentru şcolari, diminuarea cu 30% a remuneraţiilor şefului statului şi ale membrilor guvernului, retragerea trupelor franceze din Afganistan şi impunerea unei taxe de 75% pentru veniturile care depăşesc un milion de euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO