Hollande vs. Sarkozy - Cine va câştiga controlul Franţei: Un socialist care mizează pe protejarea puterii de cumpărare sau un preşedinte care spune că sunt prea mulţi străini în ţară?

Autor: Bogdan Cojocaru 10.04.2012

În două săptămâni se dă prima bătălie pentru ocuparea preşedinţiei Franţei şi pentru prima dată într-o generaţie conducerea uneia dintre cele mai mari economii ale lumii şi totodată o putere nucleară ar putea reveni, contrar tendinţei europene, unui politician socialist, de stânga, François Hollande.



Printre promisiunile cu care Hollande încearcă să-l înfrângă pe principalul contra­candidat, actualul preşe­dinte Ni­colas Sarkozy, se regăsesc plafonarea preţu­rilor benzinei, reducerea remu­neraţiei primite de şeful statului şi majorarea alocaţiei pentru şcolari cu 25%.

Ce propune Sarkozy, un căpitan care-şi conduce vasul prin furtună

Sarkozy, în schimb, a promis, portretizându-se drept un căpitan care-şi conduce vasul prin furtună, că va proteja Franţa de pieţele financiare, de terorism, de imigraţia necontrolată şi a recurs chiar la ameninţări la adresa altor guverne că-şi va retrage ţara din spaţiul Schengen de liberă circulaţie dacă nu este înăsprit controlul la graniţe. Sarkozy susţine că este cel mai bun candidat pentru a proteja ţara contra crizelor economice şi globalizării, scrie The Telegraph.

Preşedintele a anunţat în manifestul electoral că dacă este reales, Franţa va căuta să-şi îngheţe contribuţia la bugetul Uniunii Europene, să reducă la jumătate numărul de imigranţi, că va insista ca UE să ceară reciprocitate în relaţiile comerciale şi că va încuraja şomerii să-şi îmbunătăţească pregătirea profesională.

"Vă anunţ că Franţa va cere ca fondurile cu care contribuie la bugetul UE să fie îngheţate, ceea ce ar aduce economii de aproape 600 milioane pe an", a declarat Sarkozy. Franţa este unul dintre cei mai mari beneficiari ai fondurilor UE alocate agriculturii. Ţinta actualului preşedinte este de a echilibra bugetul până în 2016. Sarkozy a avertizat că un eşec în a stabiliza bugetul ar aduce ţara în situaţia statelor sud-europene, precum Spania.

"În următorii cinci ani vreau să creez o Franţă care-i îndeajuns de puternică să-şi ia viitorul în propriile mâini. La cea mai mică relaxare a angaja­mentelor ne vom confrunta cu o criză de încredere şi cu aceeaşi soartă cu a Spaniei", a spus Sarkozy.

În manifestul electoral, preşedintele a menţionat marginal politica externă, în condiţiile în care criticii îi atribuie rolul secund în cuplul politic pe care-l formează cu cancelarul german Angela Merkel.

În schimb, el a apărat societatea seculară franceză şi a subliniat valoarea muncii şi responsabilităţii personale. Sarkozy intenţionează, de asemenea, să majoreze TVA de la 19,6% la 21,2% şi să diminueze costurile cu forţa de muncă pentru angajaţi.

François Hollande, candidatul la preşedinţia Franţei cu cele mai mari şanse, a promis îngheţarea preţurilor combustibililor timp de trei luni, creşterea cu 25% a alocaţiei pentru şcolari, diminuarea cu 30% a remuneraţiilor şefului statului şi ale membrilor guvernului, retragerea trupelor franceze din Afganistan şi impunerea unei taxe de 75% pentru veniturile care depăşesc un milion de euro

El vrea, de asemenea, să reducă dimensiunile apa­ratului de stat, în principal prin neînlocuirea angajaţilor care au ieşit la pensie şi să economisească 115 miliarde euro prin tăieri de cheltuieli şi creşteri de taxe.

Hollande: "Francezii vor să-i retragă lui Sarkozy permisul"

"Proiectul este cel mai rău bilanţ al lui", a descris ironic Hollande planul lui Sarkozy, care prevede, de asemenea, reducerea costurilor pentru obţinerea permisului de conducere auto. "Francezii vor să-i retragă (lui Sarkozy - n. red.) permisul auto", a spus Hollande, făcând referire la această prevedere, scrie Les Echos.

Deşi a pornit în campania electorală cu un handicap enorm la cota de popularitate, Sarkozy recuperează rapid terenul pierdut în faţa lui Hollande datorită mesajelor aproape extremiste legate de protecţionismul comercial şi stoparea valurilor de imigranţi.

În unele sondaje de opinie, Sarkozy l-ar devansa, nu cu mult, pe Hollande în primul tur de alegeri, de pe 22 aprilie, dar ar pierde în faţa acestuia în cel de-al doilea tur, duelul final, de pe 6 mai. "Voi câştiga şi spun şi de ce. Hollande nu este bun şi asta începe să se vadă. Hollande este nul", i-a spus Sarkozy unui ziarist al publicaţiei Le Monde.

Popularitatea lui Sarkozy a crescut recent în sondajele de opinie după un val de arestări în cercurile islamice, puternic mediatizat, care a urmat unui atentat sângeros în sudul Franţei care a avut ca protagonist un autodeclarat militant Al-Qaeda.

Preşedintele l-a acuzat pe competitorul socialist că implică ţara într-un festival de noi cheltuieli pe care nimeni nu ştie de unde vor fi plătite, "de parcă lumea nu ar exista, Europa nu ar exista şi nici criza nu ar exista".

Planul socialist

"Sarkozy nu are nimic de oferit în afară de austeritate", a replicat Hollande. Acesta a promis că, dacă va fi ales preşedinte, va lua măsuri pentru creşterea puterii de cumpărare, precum îngheţarea preţurilor combustibililor timp de trei luni şi creşterea cu 25% a alocaţiei pentru şcolari. De asemenea, Hollande vrea să diminueze cu 30% remuneraţiile şefului statului şi pe cele ale membrilor guvernului, să permită persoanelor care au împlinit 60 de ani să iasă la pensie dacă acestea au început munca la 18 ani şi au cotizat timp de 41 de ani, să angajeze mii de noi profesori, să retragă trupele franceze din Afganistan.

Despre lumea financiară, Hollande spune că este duşmanul lui în discursurile sale care au nuanţele luptei de clasă. "Nu-mi plac bogaţii", a mărturisit el la o emisiune TV. Popularitatea lui Hollande a crescut după ce a anunţat recent că vrea să impună o taxă de 75% pentru veniturile care depăşesc primul milion de euro, notează Bloomberg.