Business Internaţional

Grecii interzic tranzacţiile "short selling" pentru două luni

Grecii interzic tranzacţiile "short selling" pentru două luni

Autor: Marius Oncu - Mediafax

08.08.2011, 19:07 545


Tranzacţiile de tip "short-selling" (vânzare în lipsă a unortitluri) vor fi interzise pe bursa de la Atena pentru două luni,începând de marţi, a anunţat, luni, autoritatea de reglmentare abursei elene, citată de Reuters.

Tranzacţiile "short selling" constau în vânzarea de active, deregulă instrumente financiare, împrumutate de la o terţă parte, cuintenţia de a cumpăra ulterior active identice pentru a lereturna.

Indicele bursei de la Atena a scăzut luni cu 6%, aproape dublufaţă de alte pieţe europene, şi a ajuns la minimul ultimilor 14ani, după retrogradarea SUA de către agenţia de ratingStandard&Poor's şi a temerilor privind impactul unui program depreschimbări de obligaţiuni asupra băncilor elene.

Măsura ar putea contribui la reducerea volatilităţii într-opiaţă afectată puternic de criza datoriilor, considerăanaliştii.

"A fost o decizie foarte necesară într-un moment foarte dificilpentru bursa elenă. Va ajuta piaţa prin separarea investitorilor petermen lung de speculatorii care fac plasamente pe perioadăscurtă", a spus Costas Boukas, şef al diviziei de administrare aactivelor la compania Beta Securities.

Bursa de la Atena a scăzut cu aproape 30% de la începutulanului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO