Business Internaţional

Asistăm la primul pas "dureros" spre o uniune fiscală? BCE ar putea cumpăra obligaţiuni ale Italiei şi Spaniei de 850 miliarde de euro

Asistăm la primul pas "dureros" spre o uniune fiscală? BCE ar putea cumpăra obligaţiuni ale Italiei şi Spaniei de 850 miliarde de euro

Autor: Marius Oncu

08.08.2011, 16:32 1304

Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea cumpăra obligaţiuni aleItaliei şi Spaniei de 850 de miliarde de euro pentru a temperacriza datoriilor suverane din zona euro, potrivit estimărilor RoyalBank of Scotland (RBS), transmite Bloomberg.

Măsura reprezintă un pas către o uniune fiscală, transformarecăreia Germania i s-a opus de la înfiinţarea monedeiunice.

În timp ce investitorii şi economiştii afirmă că vor fi necesarelegături fiscale mai strânse şi transferuri financiare către ţărilemai slabe din zona euro pentru a opri extinderea crizei,achiziţiile BCE de obligaţiuni ale Italiei şi Spaniei generează noiriscuri politice.

"Acest exerciţiu major de concentrare a riscului nu se va derulauşor, iar riscurile politice vot fi majore. Acesta ar putea fipasul dureros, dar necesar, pentru crearea unui instrument unicdestinat împrumuturilor, însă preţul ar putea fi pierdereasuveranităţii", a scris, într-o notă de cercetare, economistul şefal RBS, Jacques Cailloux.

Reticenţele liderilor din zona euro de a crea o uniune fiscalăfederală după modelul Statelor Unite au reprezentat un handicapcare a alimentat dezechilibrele economice în zona euro, au afirmatanalişti şi investitori, inclusiv miliardarul american GeorgeSoros. Germania, cea mai mre economie din zona euro, s-a opus timpîndelungat unui astfel de pas, argumentând că ar descuraja statelemembre să implementeze un model bugetarriguros.

"Nu avem nevoie de o uniune fiscală şi trebuie să ne opunem,deoarece ar marca o disoluţie a responsabilităţilor", a afirmat,într-un interviu, Michael Meister, purtător de cuvânt pe domeniulfinanciar al Partidului Creştin Democrat, din care face partecancelarul german, Angela Merkel.

Rezultatul eforturilor de luptă împotriva crizei ar putea hotărîdacă euro evoluează sau eşuează din cauza temerilor că statelemembre sunt prea diverse pentru a fi unite într-o monedă unică,întrucât unele nu vor să respecte regulile, în timp ce altele nuvor să ajute ţările care se confruntă cuprobleme.

"Ar trebui o discuţie mai profundă în privinţa dinamiciitrendurilor de creştere şi a politicilor în zona euro. Pe viitor,trebuie implementate, gradual, măcar o serie de politici fiscale şide finanţare la nivelul zonei euro", a declarat FrancescoGarzarelli, analist la Goldman Sachs.

Parlamentarii germani au respins, săptămâna trecută, o propunere apreşedintelui Comisiei Europene, Jose Barroso, pentru majorarearesurselor Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară,înfiinţată anul trecut pentru a opri contagiunea crizei din Grecia.Până în prezent, au fost utilizate fonduri de aproximativ 256miliarde de euro din totalul de 440 de mjiliarde deeuro.

În Italia, premierul Silvio Berlusconi este criticat pentru că arfi predat suveranitatea ţării pentru a primi sprijinextern.

Guvernul de la Milano a cedat puterea pieţelor financiare şioficialilor de la "Bruxelles, Frankfurt, Berlin, Londra şi NewYork", a scris într-un editorial, în cotidianul Corriere dellaSera, fostul comisar european Mario Monti.

BCE a cumpărat, luni, obligaţiuni ale Italiei şi Spaniei,determinând declinul randamentelor, au declarat cinci surseapropiate tranzacţiilor.

Potrivit datelor BCE, banca a cumpărat deja obligaţiuni aleGreciei, Portugaliei şi Irlandei în valoare de 77 miliarde de euro.BCE şi Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară, care vaputea cumpăra obligaţiuni, trebuie să sprijine Italia, care aredatorii de 1.800 de miliarde de euro, mai mult decât Spania,Grecia, Irlanda şi Portugalia la un loc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO