Business Internaţional

Fritz Henderson, omul care a trecut prin faliment GM, si-a dat demisia dupa opt luni

Fritz Henderson, omul care a trecut prin faliment GM, si-a dat demisia dupa opt luni

Fritz Henderson a lucrat in cadrul General Motors timp de 25 de ani inainte de a deveni CEO (FOTO: Reuters)

02.12.2009, 23:18 56

Directorul executiv al General Motors Fritz Henderson ademisionat la opt luni dupa ce a fost instalat in functie, "ajutat"de boardul producatorului auto care a concluzionat ca el nu a facuttot ce i-a stat in putinta pentru a solutiona problemele financiaresi de cultura organizationala ale GM, potrivit unor surseapropiate, scrie Bloomberg.

Consiliul director al companiei a analizat activitatea prestatade Henderson, 51 de ani, din ultimele 100 de zile de la iesireacompaniei din faliment pe 10 iulie, potrivit surselor care au cerutsa nu fie identificate deoarece discutiile au fost private. Maimulti directori au fost de acord ca la conducerea producatoruluiauto este nevoie de un outsider.

Performante nesatisfacatoare

Printre motivele care au condus la eliminarea lui Henderson senumara abandonarea acordurilor de vanzare ale unitatilor Saturn,Saab si Opel, incercarile de a inlocui manageri de top precumdirectorul financiar Ray Young si scaderea cotei de piata inStatele Unite. Presedintele Ed Whitacre a devenit director executivinterimar, dandu-i sansa fostului director executiv si presedinteal AT&T sa ajute la alegerea unui succesor si sa isi punaamprenta asupra GM.

"Succesorul va fi ales de consiliul director", a spus MichaelRobinet, analist in cadrul CSM Worldwide din Northville, Michigan."Ei vor intervieva si examina persoana."

Viteza cu care Henderson a actionat si scopul actiunilor sale nuau coincis cu ceea ce dorea consiliul, potrivit unor surse care nuau dorit sa ofere detalii. Whitacre, 68 de ani, a fost ales decomisia auto din cadrul Trezoreriei pentru a conduce consiliuldirector modificat dupa ce GM a iesit de sub protectia legilorfalimentului, cu guvernul ca principal actionar. El a declarat ca"trebuie sa acceleram progresul".

Un sfert de secol in slujba GM

Henderson, angajat timp de 25 de ani in cadrul GM, a devenitdirector executiv in martie, cand comisia auto i-a cerut lui RickWagoner sa plece, aceasta decizie facand parte din programul dereorganizare a GM.

Pana la jumatatea zilei de sedinta a consiliului director nimicnu parea sa indice ca slujba lui Henderson ar fi in pericol,potrivit unor surse apropiate.

Directorii au aprobat planul de afaceri al General Motors pe2010 si un plan detaliat privind restructurarea unitatii Opel dinEuropa, inainte ca discutiile sa se indrepte catre evaluarea luiHenderson, potrivit surselor. Henderson era prezent la sedinta,potrivit acelorasi persoane.

Ca director executiv el a administrat intrarea GM in faliment la1 iunie si iesirea acesteia 40 de zile mai tarziu, compania fiindsustinuta de un ajutor federal in valoare de 50 mld. dolari.

General Motors in Romania

In primele zece luni ale acestui an vanzarile Opel auinregistrat o scadere de aproape 67% a vanzarilor la 5.062 deautoturisme si un declin de 72% pe piata autovehiculelor comercialeusoare, la 90 de unitati. In cazul Chevrolet, vanzarile de masiniau scazut cu 63%, la 3.191 de masini, in conditiile in care piataautoturismelor de import a inregistrat in aceeasi perioada undeclin de 54%. O revigorare a vanzarilor pe piata locala esteasteptata de oficialii GM Romania odata cu lansarea modelelorChevrolet Cruze luna trecuta si a noului Opel Astra la fineleacestei luni. La nivel organizational, General Motors CentralEastern Europe, care controleaza GM Romania si importurile marcilorOpel si Chevrolet, se va diviza in doua entitati independente, Opelsi Chevrolet - Opel Southeast Europe si Chevrolet Central andEastern Europe, responsabile pentru vanzari, marketing si serviciipostvanzare in regiune, pentru cele doua marci. Bogdan Alecu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO