Fritz Henderson, omul care a trecut prin faliment GM, si-a dat demisia dupa opt luni

Autor: Cristina Roşca 02.12.2009

Directorul executiv al General Motors Fritz Henderson a demisionat la opt luni dupa ce a fost instalat in functie, "ajutat" de boardul producatorului auto care a concluzionat ca el nu a facut tot ce i-a stat in putinta pentru a solutiona problemele financiare si de cultura organizationala ale GM, potrivit unor surse apropiate, scrie Bloomberg.

Consiliul director al companiei a analizat activitatea prestata de Henderson, 51 de ani, din ultimele 100 de zile de la iesirea companiei din faliment pe 10 iulie, potrivit surselor care au cerut sa nu fie identificate deoarece discutiile au fost private. Mai multi directori au fost de acord ca la conducerea producatorului auto este nevoie de un outsider.

Performante nesatisfacatoare

Printre motivele care au condus la eliminarea lui Henderson se numara abandonarea acordurilor de vanzare ale unitatilor Saturn, Saab si Opel, incercarile de a inlocui manageri de top precum directorul financiar Ray Young si scaderea cotei de piata in Statele Unite. Presedintele Ed Whitacre a devenit director executiv interimar, dandu-i sansa fostului director executiv si presedinte al AT&T sa ajute la alegerea unui succesor si sa isi puna amprenta asupra GM.

"Succesorul va fi ales de consiliul director", a spus Michael Robinet, analist in cadrul CSM Worldwide din Northville, Michigan. "Ei vor intervieva si examina persoana."

Viteza cu care Henderson a actionat si scopul actiunilor sale nu au coincis cu ceea ce dorea consiliul, potrivit unor surse care nu au dorit sa ofere detalii. Whitacre, 68 de ani, a fost ales de comisia auto din cadrul Trezoreriei pentru a conduce consiliul director modificat dupa ce GM a iesit de sub protectia legilor falimentului, cu guvernul ca principal actionar. El a declarat ca "trebuie sa acceleram progresul".

Un sfert de secol in slujba GM

Henderson, angajat timp de 25 de ani in cadrul GM, a devenit director executiv in martie, cand comisia auto i-a cerut lui Rick Wagoner sa plece, aceasta decizie facand parte din programul de reorganizare a GM.

Pana la jumatatea zilei de sedinta a consiliului director nimic nu parea sa indice ca slujba lui Henderson ar fi in pericol, potrivit unor surse apropiate.

Directorii au aprobat planul de afaceri al General Motors pe 2010 si un plan detaliat privind restructurarea unitatii Opel din Europa, inainte ca discutiile sa se indrepte catre evaluarea lui Henderson, potrivit surselor. Henderson era prezent la sedinta, potrivit acelorasi persoane.

Ca director executiv el a administrat intrarea GM in faliment la 1 iunie si iesirea acesteia 40 de zile mai tarziu, compania fiind sustinuta de un ajutor federal in valoare de 50 mld. dolari.

General Motors in Romania

In primele zece luni ale acestui an vanzarile Opel au inregistrat o scadere de aproape 67% a vanzarilor la 5.062 de autoturisme si un declin de 72% pe piata autovehiculelor comerciale usoare, la 90 de unitati. In cazul Chevrolet, vanzarile de masini au scazut cu 63%, la 3.191 de masini, in conditiile in care piata autoturismelor de import a inregistrat in aceeasi perioada un declin de 54%. O revigorare a vanzarilor pe piata locala este asteptata de oficialii GM Romania odata cu lansarea modelelor Chevrolet Cruze luna trecuta si a noului Opel Astra la finele acestei luni. La nivel organizational, General Motors Central Eastern Europe, care controleaza GM Romania si importurile marcilor Opel si Chevrolet, se va diviza in doua entitati independente, Opel si Chevrolet - Opel Southeast Europe si Chevrolet Central and Eastern Europe, responsabile pentru vanzari, marketing si servicii postvanzare in regiune, pentru cele doua marci. Bogdan Alecu