Business Internaţional

Fondul de 440 mld. €, plasa de siguranţă a Europei, va fi creat până la sfârşitul lunii

Fondul de 440 mld. €, plasa de siguranţă a Europei, va fi creat până la sfârşitul lunii
14.07.2010, 23:15 14

Fondul de urgenţă în valoare de 440 de miliarde de euro vadeveni operaţional până la sfârşitul lunii. Facilitatea creată deţările din zona euro este aşteptată a fi cotată în luna august curatingul AAA, potrivit lui Klaus Regling, cel care se va ocupa deaplicarea sa.
Klaus Regling a oferit detalii despre modul în care EuropeanFinancial Stability Facility (EFSF - Fondul european menit săasigure stabilitatea sistemului financiar) va opera şi a adăugat că"vom fi pregătiţi să acţionăm atunci când oamenii politici ne vorspune să o facem".
El crede însă că "în prezent este puţin probabil să aibă nevoiecineva de bani. Situaţia pe pieţe se îmbunătăţeşte, iar Europa numai este în centrul atenţiei".
Banii fondului, care vor fi obţinuţi de pe pieţele de obligaţiuniîn schimbul garanţiilor oferite de unele guverne din zona euro, vorputea fi folosiţi de statele care întâmpină probleme. Regling a maispus că fondul este un mecanism temporar, utilizat într-o situaţiede criză, însă perioada sa de viaţă va putea fi prelungită la maimult de trei ani dacă există credite acordate guvernelor din zonaeuro încă neachitate, scrie Financial Times.

Va fi sau nu va fi rating AAA?
Mulţi investitori pun sub semnul întrebării ratingul AAA pentrufond - un vot de încredere ce i-ar permite acestuia să se împrumutela cea mai bună rată a dobânzii. Doar o mică parte dintre membriizonei euro care susţin fondul au acest rating.
Regling a spus că au fost adoptate măsuri specifice pentru a seasigura că fondului îi va fi oferit cel mai bun calificativ.Printre acestea se numără inclusiv realizarea unui cont de rezerveşi obţinerea de garanţii de la statele membre, garanţii pentru carestatele membre sunt dispuse să plătească cu 20% mai mult decât s-auangajat iniţial.
El a mai completat că agenţiile de rating au fost înştiinţate că"statele din zona euro şi-au luat angajamentul să facă tot ceea ceva fi necesar pentru a asigura cel mai bun rating pentrufond".
"Sunt încrezător că vom putea obţine cel mai bun calificativ, poatecândva în luna august", a spus Regling. "Cred că faptul că 16miniştri de finanţe ai unor economii mature promit să facă orice vafi necesar pentru a obţine cel mai bun rating atârnă greu înbalanţă."
Guvernele din zona euro au fost de acord să creeze un fond, carejoacă rolul unui nucleu al plasei de salvare în valoare de 750 mld.euro, pentru a calma pieţele, îngrijorate de datoriile tot mai mariale unor state precum Portugalia şi Spania. Totul a început cucriza datoriilor din Grecia.

Bani contra angajament
Guvernele vor putea să se împrumute de la acest fond, dacă sunt deacord să adopte programe de reformă create de Fondul MonetarInternaţional, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană.
Acestea vor plăti o taxă comparabilă cu cea impusă Greciei când is-a acordat ajutorul de urgenţă în valoare de 110 mld. euro, aexplicat Regling. "Asta nu înseamnă că suntem un fel de ATM. Esteevident că statele vor primi bani dacă vor accepta termenii ce lise impun."
În condiţiile în care săptămâna viitoare urmează să se facă publicerezultatele testelor de stres aplicate băncilor europene, Regling aspus că fondul nu va fi utilizat pentru a oferi direct ajutorbăncilor cu probleme, deşi guvernele statelor care şi-au declarataprobarea pentru fond pot utiliza banii pentru recapitalizarealor.
Regling, un fost finanţist al Comisiei Europene, a mai spus cărandamentul obligaţiunilor emise de EFSF va fi "similar" celui albundurilor germane - considerate un punct de referinţă - sau albăncilor de dezvoltare, precum Banca Europeană de Investiţii.
Slovacia este singurul stat membru al zonei euro care nu şi-aoferit până în prezent sprijinul pentru fond, însă Regling şi alţioficiali ai UE au spus că nu sunt îngrijoraţi că această situaţiear putea întârzia momentul când fondul va deveni operaţional.

Klaus Regling, omul care pazeste spateleEuropei

  • Ocupă începând cu 2001 poziţia de director general al divizieide "Afaceri Economice şi Financiare" din cadrul ComisieiEuropene.
  • Anterior a ocupat funcţia de managing director în cadrulcompaniei de investiţii Moore Capital Strategy Group dinLondra.
  • A mai lucrat în Ministerul de Finanţe german şi la FondulMonetar Internaţional şi a fost membru al Asociaţiei bancherilordin Germania.
  • Şi-a luat licenţa în economie la Universitatea din Hamburg şi aobţinut masterul tot în economie la Universitatea dinRegensburg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO