Fondul de 440 mld. €, plasa de siguranţă a Europei, va fi creat până la sfârşitul lunii

Autor: Cristina Roşca 14.07.2010

Fondul de urgenţă în valoare de 440 de miliarde de euro va deveni operaţional până la sfârşitul lunii. Facilitatea creată de ţările din zona euro este aşteptată a fi cotată în luna august cu ratingul AAA, potrivit lui Klaus Regling, cel care se va ocupa de aplicarea sa.
Klaus Regling a oferit detalii despre modul în care European Financial Stability Facility (EFSF - Fondul european menit să asigure stabilitatea sistemului financiar) va opera şi a adăugat că "vom fi pregătiţi să acţionăm atunci când oamenii politici ne vor spune să o facem".
El crede însă că "în prezent este puţin probabil să aibă nevoie cineva de bani. Situaţia pe pieţe se îmbunătăţeşte, iar Europa nu mai este în centrul atenţiei".
Banii fondului, care vor fi obţinuţi de pe pieţele de obligaţiuni în schimbul garanţiilor oferite de unele guverne din zona euro, vor putea fi folosiţi de statele care întâmpină probleme. Regling a mai spus că fondul este un mecanism temporar, utilizat într-o situaţie de criză, însă perioada sa de viaţă va putea fi prelungită la mai mult de trei ani dacă există credite acordate guvernelor din zona euro încă neachitate, scrie Financial Times.

Va fi sau nu va fi rating AAA?
Mulţi investitori pun sub semnul întrebării ratingul AAA pentru fond - un vot de încredere ce i-ar permite acestuia să se împrumute la cea mai bună rată a dobânzii. Doar o mică parte dintre membrii zonei euro care susţin fondul au acest rating.
Regling a spus că au fost adoptate măsuri specifice pentru a se asigura că fondului îi va fi oferit cel mai bun calificativ. Printre acestea se numără inclusiv realizarea unui cont de rezerve şi obţinerea de garanţii de la statele membre, garanţii pentru care statele membre sunt dispuse să plătească cu 20% mai mult decât s-au angajat iniţial.
El a mai completat că agenţiile de rating au fost înştiinţate că "statele din zona euro şi-au luat angajamentul să facă tot ceea ce va fi necesar pentru a asigura cel mai bun rating pentru fond".
"Sunt încrezător că vom putea obţine cel mai bun calificativ, poate cândva în luna august", a spus Regling. "Cred că faptul că 16 miniştri de finanţe ai unor economii mature promit să facă orice va fi necesar pentru a obţine cel mai bun rating atârnă greu în balanţă."
Guvernele din zona euro au fost de acord să creeze un fond, care joacă rolul unui nucleu al plasei de salvare în valoare de 750 mld. euro, pentru a calma pieţele, îngrijorate de datoriile tot mai mari ale unor state precum Portugalia şi Spania. Totul a început cu criza datoriilor din Grecia.

Bani contra angajament
Guvernele vor putea să se împrumute de la acest fond, dacă sunt de acord să adopte programe de reformă create de Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană.
Acestea vor plăti o taxă comparabilă cu cea impusă Greciei când i s-a acordat ajutorul de urgenţă în valoare de 110 mld. euro, a explicat Regling. "Asta nu înseamnă că suntem un fel de ATM. Este evident că statele vor primi bani dacă vor accepta termenii ce li se impun."
În condiţiile în care săptămâna viitoare urmează să se facă publice rezultatele testelor de stres aplicate băncilor europene, Regling a spus că fondul nu va fi utilizat pentru a oferi direct ajutor băncilor cu probleme, deşi guvernele statelor care şi-au declarat aprobarea pentru fond pot utiliza banii pentru recapitalizarea lor.
Regling, un fost finanţist al Comisiei Europene, a mai spus că randamentul obligaţiunilor emise de EFSF va fi "similar" celui al bundurilor germane - considerate un punct de referinţă - sau al băncilor de dezvoltare, precum Banca Europeană de Investiţii.
Slovacia este singurul stat membru al zonei euro care nu şi-a oferit până în prezent sprijinul pentru fond, însă Regling şi alţi oficiali ai UE au spus că nu sunt îngrijoraţi că această situaţie ar putea întârzia momentul când fondul va deveni operaţional.

Klaus Regling, omul care pazeste spatele Europei