Business Internaţional

Europa îşi dublează estimarea de creştere economică, dar care din păcate nu aduce noi locuri de muncă

Europa îşi dublează estimarea de creştere economică, dar care din păcate nu aduce noi locuri de muncă

Autor: Cristina Rosca

13.09.2010, 23:38 18

Comisia Europeană a modificat în sens pozitiv estimările decreştere economică pentru Uniunea Europeană şi zona euro, anunţândcă un avans puternic al exporturilor ajută economia să îşi revinămai repede din criză, scrie The Wall Street Journal.

Comisia, ramura executivă a UE, a anunţat că economia bloculuialcătuit din 27 de state va avansa cu 1,8% în 2010. Estimările aufost modificate în creştere de la 0,9% în mai.

În zona euro creşterea economică este aşteptată să ajungă la1,7%, în condiţiile în care în mai Comisia anunţa anterior oestimare de 0,9%. În 2009, economia regiunii, ce reuneşte cele 16state ce împart moneda euro, s-a contractat cu 4,1% comparativ cu2008, o scădere similară celei a economiei UE, de 4,2%.

Creşterea economică neaşteptat de puternică din trimestrul doi,alimentată în principal de vânzările puternice ale exportatorilorgermani, a ajutat oficialii europeni să îşi modifice estimărilepentru înregul an.

Avansul economic din a doua jumătate a anului va fi însă maislab decât cel din perioada aprilie-iunie, potrivit Comisiei. Cutoate acestea, nu există posibilitatea apariţiei unei recesiuni înW.

"Economia mondială este aşteptată să traverseze o perioadă maipuţin propice în a doua jumătate a anului din cauza impactului maipuţin puternic al exporturilor asupra creşterii", a anunţatComisia.

Inflaţia este estimată de oficialii europeni la 1,8% în medie înUE şi la 1,4% în zona euro în 2010, potrivit comisiei.

Evoluţia remarcabilă a exporturilor Germaniei a alimentat temeripotrivit cărora dezechilibrele de cont curent între cele maiputernice economii ale UE şi cele din sudul Europei ar puteacreşte.

Există însă "semne tot mai evidente că revine cererea internă,inclusiv consumul privat, în special în Germania", a anunţatComisia.

Şeful FMI pune degetul pe rană: generarea locurilor demuncă e marea problemă a Europei

Europa riscă să treacă printr-o revenire economică dificilă,care să nu genereze un număr semnificativ de locuri de muncă,situaţie întâlnită de altfel şi în plan global, a declaratdirectorul general al Fondului Monetar Internaţional, DominiqueStrauss-Kahn (foto). "Relansarea nu este de ajuns, trebuie săexiste şi o revenire în zona locurilor de muncă. Cea mai proastăidee ar fi să credem că, pentru că am scăpat, după ce am ajuns lamarginea prăpastiei, de marea criză care ar fi putut avea loc acumun an - un an şi jumătate, acum suntem în siguranţă. Nu suntem încăîn siguranţă", avertizează şeful FMI. Revenirea economică "vine,dar nu aşa de repede sau aşa de puternic precum ne aşteptam, dareste încă o revenire, chiar dacă este afectată de uneleincertitudini", a mai declarat Strauss-Kahn. Pe de altă parte,situaţia este incertă în Statele Unite, iar Europa riscă cel maimult să treacă printr-o revenire economică "leneşă". Astfel, dincauza unei legături slabe între economia europeană şi piaţa forţeide muncă, o creştere economică de circa 2% ar putea fi insuficientăpentru a genera locuri de muncă.Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO