Europa îşi dublează estimarea de creştere economică, dar care din păcate nu aduce noi locuri de muncă

Autor: Cristina Rosca 13.09.2010

Comisia Europeană a modificat în sens pozitiv estimările de creştere economică pentru Uniunea Europeană şi zona euro, anunţând că un avans puternic al exporturilor ajută economia să îşi revină mai repede din criză, scrie The Wall Street Journal.

Comisia, ramura executivă a UE, a anunţat că economia blocului alcătuit din 27 de state va avansa cu 1,8% în 2010. Estimările au fost modificate în creştere de la 0,9% în mai.

În zona euro creşterea economică este aşteptată să ajungă la 1,7%, în condiţiile în care în mai Comisia anunţa anterior o estimare de 0,9%. În 2009, economia regiunii, ce reuneşte cele 16 state ce împart moneda euro, s-a contractat cu 4,1% comparativ cu 2008, o scădere similară celei a economiei UE, de 4,2%.

Creşterea economică neaşteptat de puternică din trimestrul doi, alimentată în principal de vânzările puternice ale exportatorilor germani, a ajutat oficialii europeni să îşi modifice estimările pentru înregul an.

Avansul economic din a doua jumătate a anului va fi însă mai slab decât cel din perioada aprilie-iunie, potrivit Comisiei. Cu toate acestea, nu există posibilitatea apariţiei unei recesiuni în W.

"Economia mondială este aşteptată să traverseze o perioadă mai puţin propice în a doua jumătate a anului din cauza impactului mai puţin puternic al exporturilor asupra creşterii", a anunţat Comisia.

Inflaţia este estimată de oficialii europeni la 1,8% în medie în UE şi la 1,4% în zona euro în 2010, potrivit comisiei.

Evoluţia remarcabilă a exporturilor Germaniei a alimentat temeri potrivit cărora dezechilibrele de cont curent între cele mai puternice economii ale UE şi cele din sudul Europei ar putea creşte.

Există însă "semne tot mai evidente că revine cererea internă, inclusiv consumul privat, în special în Germania", a anunţat Comisia.

Şeful FMI pune degetul pe rană: generarea locurilor de muncă e marea problemă a Europei

Europa riscă să treacă printr-o revenire economică dificilă, care să nu genereze un număr semnificativ de locuri de muncă, situaţie întâlnită de altfel şi în plan global, a declarat directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn (foto). "Relansarea nu este de ajuns, trebuie să existe şi o revenire în zona locurilor de muncă. Cea mai proastă idee ar fi să credem că, pentru că am scăpat, după ce am ajuns la marginea prăpastiei, de marea criză care ar fi putut avea loc acum un an - un an şi jumătate, acum suntem în siguranţă. Nu suntem încă în siguranţă", avertizează şeful FMI. Revenirea economică "vine, dar nu aşa de repede sau aşa de puternic precum ne aşteptam, dar este încă o revenire, chiar dacă este afectată de unele incertitudini", a mai declarat Strauss-Kahn. Pe de altă parte, situaţia este incertă în Statele Unite, iar Europa riscă cel mai mult să treacă printr-o revenire economică "leneşă". Astfel, din cauza unei legături slabe între economia europeană şi piaţa forţei de muncă, o creştere economică de circa 2% ar putea fi insuficientă pentru a genera locuri de muncă. Mediafax