Business Internaţional

Euro 2012 reprezintă pentru polonezi o recunoaştere a performanţelor economice

Euro 2012 reprezintă pentru polonezi o recunoaştere a performanţelor economice

Autor: Gabriel Razi

07.11.2010, 23:44 77

A început să muncească în 1995 pentru compania petrolierăpoloneză Lotos Group, a devenit preşedintele acesteia, iar acumtrei ani a ajuns să ocupe un fotoliu în lumea fotbalului, scrie BBCNews.

"Dacă mi-ar fi spus cineva acum 15 ani că mă voi ocupa depregătirile Euro 2012, nu l-aş fi crezut", spune Herra.

Fostul student la drept, acum în vârstă de 35 de ani, conducecompania PL 2012, care se ocupă de organizarea evenimentelor ce voravea loc în Polonia cu ocazia Campionatului European de Fotbal.

Şase stadioane poloneze vor găzdui meciurile de laEuro

Acest turneu final va fi organizat de Polonia în parteneriat cuUcraina, iar viziunea şi atitudinea lui Marcin Herra au fostdeterminante în evitarea unor remarci negative similare celorfăcute la adresa partenerilor ucraineni.

Dinamicul organizator polonez a implementat anul trecut un planprin care au fost alese oraşe strategice în care vor fi construitestadioanele pentru Euro 2012.

Au fost alese Poznan, Varşovia şi Wroclaw datorită populaţieinumeroase şi a unui interes sporit pentru fotbal. Alegerile au fostfăcute astfel încât, arenele sportive să nu devină nerentabile dupăîncheierea turneului.

Herra a declarat că "toate stadioanele noi sunt la cele maiînalte standarde şi beneficiază de infrastructurăcorespunzătoare".

Toate aceste evoluţii ale infrastructurii sportive poloneze vinpe fondul unei penurii care a împiedicat Polonia să găzduiască uneveniment fotbalistic la standardele UEFA.

Stadionul din Poznan a fost primul deschis dintre celereconstruite şi va fi urmat de cel din Gdansk în iunie 2011, deVarşovia o lună mai târziu şi Worclaw la finalul anului viitor.Herra spune că acest calendar va permite organizatorilor să testezesuficient noile arene şi să elimine din timp potenţialeleprobleme.

Polonia aşteaptă un milion de vizitatori

De asemenea, proiectul Euro 2012 include şi extinderea uneipărţi din aeroporturile poloneze pentru a putea face faţă fluxuluicrescut de vizitatori în timpul evenimentului. Se estimează că 227de proiecte de infrastructură vor fi finalizate până la lovitura deîncepere a turneului final şi că aceste investiţii vor totaliza 20de miliarde de euro. Organizatorii susţin că 84% dintre acesteproiecte se derulează în conformitate cu calendarul, doar unulsingur riscând să nu fie finalizat.

Aproximativ un milion de vizitatori sunt aşteptaţi în Polonia întimpul Euro 2012, iar Herra trebuie să se asigure că aceştia vorrămâne cu o impresie pozitivă despre ţara lui. Pentru a deveni"ambasadori ai Poloniei", vizitatorii trebuie să fie impresionaţide infrastructura rutieră, de cea hotelieră sau chiar de ceamedicală.

În prezent sunt derulate studii de mobilitate în oraşele-gazdăşi în cele de tranzit pentru a calibra eficient transportulferoviar în timpul şi după evenimentele sportive. Suporterii vorbeneficia de un card "Polish pass" care va include un sistem decredite pentru plata asigurărilor, transportului şi cazării.

Marcin Herra admite că un domeniu la care mai este mult de lucrueste percepţia pe care o au europenii despre polonezi. Un studiuderulat în 2009 arată că britanicii îi văd pe polonezi ca foartemuncitori, olandezii îi consideră mari amatori de băuturialcoolice, în timp ce în Germania aceştia sunt văzuţi ca fiindreligioşi.

3.000 de voluntari şi 168 de instituţii implicate îndesfăşurarea Euro 2012

Organizatorii estimează că vor fi nevoiţi să recruteze aproape3.000 de voluntari şi că numărul instituţiilor cu care vor lucrapentru a pune în mişcare evenimentul se va ridica la 168.

"Polonia a fost o poveste de succes în ultimii 20 de ani, PIB-ulnostru a fost un succes în 2000 şi rămâne la fel în 2010. Turneulfinal este şansa noastră să cristalizăm o imagine pozitivă aţării."

Polonezii speră că în urma Euro 2012 vor rămâne cu o bază vastăde know-how, cu o mentalitate schimbată, cu o infrastructură nouă,dar şi cu percepţia străinilor că ţara lor poate fi o destinaţieturistică.

Organizatorii estimează că vizitatorii vor cheltui în jur de 200de milioane de euro în timpul turneului final.

Totuşi, Marcin Herra spune că proiectele trebuie terminate chiardacă efortul începe să îşi facă simţită prezenţa în rândulpolonezilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO