Business Internaţional

Deficitele din Est vor ajunge la valori intalnite numai pe timp de razboi

26.10.2009, 23:25 24

Statele din Europa Centrala si de Est membre ale UE se vorconfrunta cu valori ridicate ale deficitelor, intalnite mai curandin perioade de razboi, din cauza crizei si a exodului capitaluluistrain, este de parere Martin Wolf, seful comentatorilor economicide la celebrul cotidian Financial Times.

Prezent la conferinta "Strategii pentru o noua era" organizatade Institutul Analistilor Financiari Certificati (CharteredFinancial Analyst-CFA) la Frankfurt, reputatul comentator alpublicatiei Financial Times a vorbit despre provocarile la caretrebuie sa faca fata Europa de Est pentru a iesi din criza.

Excesul de lichiditate intretinut prin rate mici ale dobanzii,politicile monetare menite sa tinteasca inflatia, alaturi deinovatia din sectorul financiar si relaxarea reglementarilor au dusla aparitia unui "bubble" global al creditarii.

Mai mult, dezechilibrele existente in economia europeana, undestatele erau impartite in exportatori si importatori de capital aufacut ca impactul crizei sa fie si mai puternic.

"Statele foste comuniste si recent aderate la Uniunea Europeanaau fost ani de-a randul importatori de capital, imprumutandu-se dela fratii mai bogati din Vest precum Germania si Franta.Declansarea crizei le-a facut martore ale unui episod extrem alretragerii de capital strain. Daunele in aceste state au fost insasi mai mari pentru ca deficitele de cont curent ridicate le-aufacut si mai vulnerabile exodului de capital", a spus el.

Estul este intr-o situatie fara precedent

Drept reactie la daunele produse de criza, bancile centrale siguvernele din estul Europei au luat masuri monetare si fiscale faraprecedent in istorie, salvand sistemul financiar de la colaps darcu un cost urias.

"In statele din Noua Europa (recent aderate la Uniunea Europeana- n. red. ) datoria fiscala va cunoaste rate de crestere asteptatein mod normal intr-o perioada de mare razboi. Cel mai importanteste insa ca Europa a evitat intrarea intr-o recesiune severa si caurmeaza o perioada de revenire lenta", a declarat Wolf.

In opinia sa, statele emergente din Europa cu rate de cursflexibile si strategii fiscale decente vor avea sansa de a iesirapid din criza. Spre deosebire de statele cu rate fixe de curscare risca o stagnare pe termen lung, in conditiile in carevaloarea salariilor va scadea.

"Tarile din Europa de Est, precum Romania, care au cunoscutdeprecieri puternice ale monedelor au sansa sa isi revina primeledin criza. Cu toate acestea intrarea intr-o perioada de cresteresustenabila va fi dificil de gestionat", a afirmat Wolf.

In afara de provocarile la care trebuie sa raspunda nu doarEuropa, ci intreaga economie mondiala de acum inainte, Wolf credeca statele care au stat departe de folosirea lacoma a leverage-ului(supraindatorare), nu este cazul statelor precum Spania si MareaBritanie, vor iesi mai repede din criza si vor intampina mai putinedificultati atunci cand vor reduce din masurile de stimularefiscala si monetara.

Provocarile Europei

Evolutia economiei europene in perioada urmatoare va depindefoarte mult de ceea ce se va intampla cu economia mondiala. Inopinia lui Martin Wolf, cele mai mari trei provocari pentru Europasunt: alegerea momentului de renuntare la stimulentele monetare,rebalansarea economiilor si reducerea deficitelor fiscale. In plus,daca statele europene au rate de curs fixe sau fac parte din zonaeuro, provocarea devine si mai mare pentru ca trebuie sa faca fataunor probleme legate de competitivitate.

"Economia mondiala va face ca redresarea economiei europene safie si mai dificila, pentru ca euro a devenit o valuta puternica incomparatie cu dolarul sau alte valute legate de dolar, in specialyuanul (moneda Chinei - n. red.)", a argumentat Wolf.

Cine este Martin Wolf

Jurnalistul britanic Martin Wolf este seful comentatoriloreconomici la Financial Times, cel mai influent cotidian de businesseuropean. El publica saptamanal un articol despre economiamondiala. Wolf este unul dintre cei mai respectati comentatorieconomici, expert in globalizare si macroeconomie. Anterior veniriila Financial Times in 1987, a lucrat timp de zece ani pentru BancaMondiala in calitate de economist-sef. A primit nenumarate premiipentru activitatea jurnalistica, printre care ordinul de Comandantal Imperiului Britanic in 2000 pentru "servicii aduse jurnalismuluifinanciar". Cea mai recenta carte a sa este "Fixing GlobalFinance".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO