Deficitele din Est vor ajunge la valori intalnite numai pe timp de razboi

Autor: Roxana Pricop 26.10.2009

Statele din Europa Centrala si de Est membre ale UE se vor confrunta cu valori ridicate ale deficitelor, intalnite mai curand in perioade de razboi, din cauza crizei si a exodului capitalului strain, este de parere Martin Wolf, seful comentatorilor economici de la celebrul cotidian Financial Times.

Prezent la conferinta "Strategii pentru o noua era" organizata de Institutul Analistilor Financiari Certificati (Chartered Financial Analyst-CFA) la Frankfurt, reputatul comentator al publicatiei Financial Times a vorbit despre provocarile la care trebuie sa faca fata Europa de Est pentru a iesi din criza.

Excesul de lichiditate intretinut prin rate mici ale dobanzii, politicile monetare menite sa tinteasca inflatia, alaturi de inovatia din sectorul financiar si relaxarea reglementarilor au dus la aparitia unui "bubble" global al creditarii.

Mai mult, dezechilibrele existente in economia europeana, unde statele erau impartite in exportatori si importatori de capital au facut ca impactul crizei sa fie si mai puternic.

"Statele foste comuniste si recent aderate la Uniunea Europeana au fost ani de-a randul importatori de capital, imprumutandu-se de la fratii mai bogati din Vest precum Germania si Franta. Declansarea crizei le-a facut martore ale unui episod extrem al retragerii de capital strain. Daunele in aceste state au fost insa si mai mari pentru ca deficitele de cont curent ridicate le-au facut si mai vulnerabile exodului de capital", a spus el.

Estul este intr-o situatie fara precedent

Drept reactie la daunele produse de criza, bancile centrale si guvernele din estul Europei au luat masuri monetare si fiscale fara precedent in istorie, salvand sistemul financiar de la colaps dar cu un cost urias.

"In statele din Noua Europa (recent aderate la Uniunea Europeana - n. red. ) datoria fiscala va cunoaste rate de crestere asteptate in mod normal intr-o perioada de mare razboi. Cel mai important este insa ca Europa a evitat intrarea intr-o recesiune severa si ca urmeaza o perioada de revenire lenta", a declarat Wolf.

In opinia sa, statele emergente din Europa cu rate de curs flexibile si strategii fiscale decente vor avea sansa de a iesi rapid din criza. Spre deosebire de statele cu rate fixe de curs care risca o stagnare pe termen lung, in conditiile in care valoarea salariilor va scadea.

"Tarile din Europa de Est, precum Romania, care au cunoscut deprecieri puternice ale monedelor au sansa sa isi revina primele din criza. Cu toate acestea intrarea intr-o perioada de crestere sustenabila va fi dificil de gestionat", a afirmat Wolf.

In afara de provocarile la care trebuie sa raspunda nu doar Europa, ci intreaga economie mondiala de acum inainte, Wolf crede ca statele care au stat departe de folosirea lacoma a leverage-ului (supraindatorare), nu este cazul statelor precum Spania si Marea Britanie, vor iesi mai repede din criza si vor intampina mai putine dificultati atunci cand vor reduce din masurile de stimulare fiscala si monetara.

Provocarile Europei

Evolutia economiei europene in perioada urmatoare va depinde foarte mult de ceea ce se va intampla cu economia mondiala. In opinia lui Martin Wolf, cele mai mari trei provocari pentru Europa sunt: alegerea momentului de renuntare la stimulentele monetare, rebalansarea economiilor si reducerea deficitelor fiscale. In plus, daca statele europene au rate de curs fixe sau fac parte din zona euro, provocarea devine si mai mare pentru ca trebuie sa faca fata unor probleme legate de competitivitate.

"Economia mondiala va face ca redresarea economiei europene sa fie si mai dificila, pentru ca euro a devenit o valuta puternica in comparatie cu dolarul sau alte valute legate de dolar, in special yuanul (moneda Chinei - n. red.)", a argumentat Wolf.

Cine este Martin Wolf

Jurnalistul britanic Martin Wolf este seful comentatorilor economici la Financial Times, cel mai influent cotidian de business european. El publica saptamanal un articol despre economia mondiala. Wolf este unul dintre cei mai respectati comentatori economici, expert in globalizare si macroeconomie. Anterior venirii la Financial Times in 1987, a lucrat timp de zece ani pentru Banca Mondiala in calitate de economist-sef. A primit nenumarate premii pentru activitatea jurnalistica, printre care ordinul de Comandant al Imperiului Britanic in 2000 pentru "servicii aduse jurnalismului financiar". Cea mai recenta carte a sa este "Fixing Global Finance".