Business Internaţional

China copiază Occidentul, renunţă la producţia în masă la preţuri mici şi merge pe inovaţie

China copiază Occidentul, renunţă la producţia în masă la preţuri mici şi merge pe inovaţie

Autor: Livadariu Andreea

26.09.2010, 23:50 107

Chicony, producătorul unui dispozitiv folosit pentru consola dejocuri Xbox de la Microsoft şi un important furnizor de tastaturipentru marca Dell, îşi diversifică activitatea deschizând magazine.El are deja trei în China şi încă şapte sunt planificate.

După ani de asamblat aspiratoare şi periuţe de dinţireîncărcabile pentru Philips şi alte companii din Vest, KwonnieElectrical Products intenţionează să lanseze propria linie deaparate casnice, scrie The New York Times.

"Vrem să concepem un design mai original şi să construimpropriul nostru brand", a declarat Benjamin Kwok, unul dintrefondatorii companiei aflate în curs de extindere şi care cuprinde3.000 de angajaţi, un depozit imens şi laboratoare pentru testareastorcătoarelor de fructe, a aspiratoarelor şi a altorelectrocasnice.

"Mulţi clienţi nu vor fi prea entuziasmaţi cu privire la decizianoastră de a intra în competiţie cu ei", a zis domnul Kwok. "Dar nuavem de ales."

China iese de sub umbrela Vestului

Este prea devreme pentru a şti dacă schimbările vor avea succes.Însă economiştii consideră aceste eforturi ca fiind necesare deşiexpirate.

Ani la rând, fabricile din delta râului Pearl au servit caateliere pentru brand-uri de renume, transformând această parte aChinei în cea mai mare zonă de export. Oraşul Dongguan aflat laaproximativ 22 de kilometri nord-vest de Hong Kong furnizeazăjucării, textile, mobilă şi papuci sport - incluzând sute demilioane de tenişi pe an pentru Nike şi Adidas.

Acum însă, odată cu creşterea costurilor de producţie şi cuorientarea Chinei spre crearea unei clase de mijloc, experţii suntde părere că relansarea industriilor din această regiune ar puteaajuta la reducerea deficitului bugetar şi la încurajarea uneicreşteri economice mai echilibrate şi mai durabile. Costurile deproducţie au crescut rapid ca răspuns la lipsurile pieţei şi lapretenţiile angajaţilor vizând salarii mai mari care să acoperecheltuielile pe mâncare şi locuinţă. Aceste presiuni au fostevidente cu câteva luni în urmă, când greve de mare amploare auavut loc în sudul Chinei.

Totodată, se previzionează că moneda Chinei, renminbi, se vaaprecia în următorii ani, în raport cu alte monede ale lumii - ceeace va duce la o scumpire a produselor pentru export şi la oreducere a marjelor de profit, deja mici, după cum spunproducătorii chinezi.

TAL, compania care îşi are sediul în Hong Kong şi care afirmă căproduce una din şase haine vândute în Statele Unite, se transformăîntr-un lanţ de aprovizionare pentru J. C. Penney, unul din cei maimari cumpărători de tricouri ai lui.

TAL este un supravieţuitor fericit. După criza economicămondială, exporturile au scăzut cu aproximativ 25% la Dongguan şisute de fabrici s-au închis. Acum, chiar dacă exporturile aurevenit la nivelul din 2008, există îngrijorarea pentru încetinireadrastică a creşterii economice în regiune.

"Din 2008, mediul de investiţii s-a înrăutăţit în Dongguan", aspus Lin Jiang, profesor de finanţe la Universitatea Sun Yat-sendin Guangzhou. "Multe companii nu văd un viitor în Dongguan şi simtpresiune din partea măsurilor guvernului luate pentru îmbunătăţireasituaţiei."

De la chinezi vine marfa

În Qingxi, o zonă economică din partea de sud a Dongguanului,guvernul local încearcă să ajute fabricile disperate să se adaptezela noile realităţi. Dacă firmele nu vor să plece din zonă,oficialii nu sunt dispuşi să piardă taxele pe care le obţin anual.Cei aproximativ 35 de kilometri pătraţi ai districtului Qingxi suntaglomeraţi cu fabrici de textile şi electronice, majoritateasusţinute de companii din Taiwan şi Hong Kong care produc pentrubrand-uri de renume, precum Burberry, Hewlett-Packard şi Sony.

Cu ani în urmă, muncitorii imigranţi s-au stabilit în zonafabricilor în speranţa de a găsi de lucru. Prin urmare, 90% din cei350.000 de rezidenţi ai districtului Qingxi sunt migranţieconomici. Mare parte din ei au venit din provinciile mai săracedin interiorul Chinei pentru a-şi găsi locuri de muncă pentru careplata este de 90 de cenţi pe oră, ceea ce reprezintă salariul tipicdin zona Shenzhen-Dongguan.

Pe termen lung, oficialii districtului Qingxi vor să încurajezeinovaţia. "Fiecare companie vrea acum să fie high-tech şi noi vremsă încurajăm acest lucru" a afirmat Zhu Guorong, vicepreşedinteleBiroului de Comerţ şi Cooperare Economică din Qingxi.

Guvernul naţional are politici preferenţiale de taxare pentru aîncuraja companiile, iar guvernul districtului Qingxi deţine unfond de cercetare şi dezvoltare pentru a susţine eforturile dedezvoltare.

Halele unde lucrează mii de angajaţi la foc continuu ar puteadeveni în curând o amintire pentru China, multe companii adoptândultimele tehnologii de producţie

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO