Business Internaţional

Bumbacul se scumpeşte, urmează şi hainele

Bumbacul se scumpeşte, urmează şi hainele

Autor: Traian Terzianm

07.11.2010, 23:35 837

O schimbare importantă va avea loc în curând pe piaţa mondială atextilelor. Bumbacul pierde teren în favoarea fibrelor sintetice şipoliesterului, iar hainele se vor scumpi cu cel puţin 10%. Motivul?Preţul materiei prime a atins maximul ultimilor 15 ani şi a crescutcu 80% faţă de valoarea din această vară, scrie The New YorkTimes.

La mijlocul săptămânii trecute contractele futures pe bumbac culivrare în decembrie se tranzacţionau cu 1,40 dolari/livră.

"Nu avem ce face, suntem nevoiţi să majorăm preţurile (laîmbrăcăminte n. red.)", susţine Wesley Card, directorul executiv alcompaniei americane Jones Group.

Retailerii majorează preţurile

Şi lanţul Bon-Ton a decis să majoreze preţurile articolelorvestimentare cu mai mult de un dolar în această primăvară, acesteaurmând să mai crească şi toamna viitoare.

Grupul a hotărât să modifice şi proporţia de bumbac folosită,apelând la mai multe materiale sintetice pentru fabricareapuloverelor. Şirul companiilor care operează modificări de preţ nuse opreşte aici. Levi's susţine că a majorat deja preţurileproduselor, existând posibilitatea ca anul viitor acestea să urcedin nou.

Există pe piaţă şi producători ce nu au operat încă modificăride preţ, însă reprezentanţii acestora declară că situaţia se vaschimba anul viitor. În această categorie se înscrie celebracompanie V.F. deţinătoarea brandukui The North Face, ce susţine căpreţurile vor fi mai mari în 2011, decizie ce se va aplica şipentru liniile de jeanşi.

Cauza principală ce a determinat avansul preţurilor estediferenţa mare dintre cererea şi oferta de pe piaţa bumbacului,dezechilibru care a dus la creşterea cu aproximativ 80% a preţuluimateriei prime din luna iulie până în prezent. "Producţia de bumbaceste insuficientă raportată la consumul din ultimii doi ani", adeclarat un analist în domeniu.

Stocurile de bumbac s-au diminuat din cauza cererii scăzute peperioada recesiunii, în timp ce în această vară recolta a fostafectată de inundaţiile din Pakistan şi vremea nefavorabilă dinChina şi India, principalii producători de bumbac. Cu toateacestea, cererea din China a crescut, iar pe fondul unei revenirieconomice în SUA, producătorii vestimentari şi retailerii au plasatcomenzi mai mari, stimulând astfel creşterea.

Guvernul chinez pune preţurile sub control

O altă sursă de presiune pe piaţă este şi anunţul GuvernuluiChinei care intenţionează să controleze mai strict preţurilebumbacului şi să acorde o atenţie sporită problemelor cu care seconfruntă companiile de textile.

"Companiile mici, deţinute de familii, sunt forţate să îşiînchidă porţile din cauza preţurilor prea mari ale bumbacului",este de părere Sharon Johnson, analist în cadrul firmei FirstCapitol Group. "China este afectată în mod special."

Creşterea preţului bumbacului a determinat anumite companii îndomeniu să îşi transfere producţia către ţări unde costurile cuforţa de muncă sunt mai reduse sau taxele vamale sunt mai mici.

Compania producătoare de articole sportive Lululemon Athleticaîşi va muta o parte din producţie din China în Vietnam, Cambodgiaşi Bangladesh, unde salariile sunt mai reduse. Bon-Ton acţioneazăsimiliar, deoarece beneficiază de o producţie cu costuri reduse înEgipt şi Nicaragua.

La nivelul pieţei textilelor se realizează studii pentru aexamina posibilitatea înlocuirii bumbacului cu un mix de materiale.Acest aspect reflectă îngrijorarea producătorilor care se întreabăcum vor reacţiona clienţii când vor fi nevoiţi să achiziţioneze unarticol ce conţine materiale sintetice şi nu bumbac.

Reprezentantul Jones Group susţine că companiile sunt încăutarea unor materiale eficiente din punctul de vedere alcosturilor, însă care să nu afecteze calitatea produsuluifinal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO