Bumbacul se scumpeşte, urmează şi hainele

Autor: Traian Terzianm 07.11.2010

O schimbare importantă va avea loc în curând pe piaţa mondială a textilelor. Bumbacul pierde teren în favoarea fibrelor sintetice şi poliesterului, iar hainele se vor scumpi cu cel puţin 10%. Motivul? Preţul materiei prime a atins maximul ultimilor 15 ani şi a crescut cu 80% faţă de valoarea din această vară, scrie The New York Times.

La mijlocul săptămânii trecute contractele futures pe bumbac cu livrare în decembrie se tranzacţionau cu 1,40 dolari/livră.

"Nu avem ce face, suntem nevoiţi să majorăm preţurile (la îmbrăcăminte n. red.)", susţine Wesley Card, directorul executiv al companiei americane Jones Group.

Retailerii majorează preţurile

Şi lanţul Bon-Ton a decis să majoreze preţurile articolelor vestimentare cu mai mult de un dolar în această primăvară, acestea urmând să mai crească şi toamna viitoare.

Grupul a hotărât să modifice şi proporţia de bumbac folosită, apelând la mai multe materiale sintetice pentru fabricarea puloverelor. Şirul companiilor care operează modificări de preţ nu se opreşte aici. Levi's susţine că a majorat deja preţurile produselor, existând posibilitatea ca anul viitor acestea să urce din nou.

Există pe piaţă şi producători ce nu au operat încă modificări de preţ, însă reprezentanţii acestora declară că situaţia se va schimba anul viitor. În această categorie se înscrie celebra companie V.F. deţinătoarea brandukui The North Face, ce susţine că preţurile vor fi mai mari în 2011, decizie ce se va aplica şi pentru liniile de jeanşi.

Cauza principală ce a determinat avansul preţurilor este diferenţa mare dintre cererea şi oferta de pe piaţa bumbacului, dezechilibru care a dus la creşterea cu aproximativ 80% a preţului materiei prime din luna iulie până în prezent. "Producţia de bumbac este insuficientă raportată la consumul din ultimii doi ani", a declarat un analist în domeniu.

Stocurile de bumbac s-au diminuat din cauza cererii scăzute pe perioada recesiunii, în timp ce în această vară recolta a fost afectată de inundaţiile din Pakistan şi vremea nefavorabilă din China şi India, principalii producători de bumbac. Cu toate acestea, cererea din China a crescut, iar pe fondul unei reveniri economice în SUA, producătorii vestimentari şi retailerii au plasat comenzi mai mari, stimulând astfel creşterea.

Guvernul chinez pune preţurile sub control

O altă sursă de presiune pe piaţă este şi anunţul Guvernului Chinei care intenţionează să controleze mai strict preţurile bumbacului şi să acorde o atenţie sporită problemelor cu care se confruntă companiile de textile.

"Companiile mici, deţinute de familii, sunt forţate să îşi închidă porţile din cauza preţurilor prea mari ale bumbacului", este de părere Sharon Johnson, analist în cadrul firmei First Capitol Group. "China este afectată în mod special."

Creşterea preţului bumbacului a determinat anumite companii în domeniu să îşi transfere producţia către ţări unde costurile cu forţa de muncă sunt mai reduse sau taxele vamale sunt mai mici.

Compania producătoare de articole sportive Lululemon Athletica îşi va muta o parte din producţie din China în Vietnam, Cambodgia şi Bangladesh, unde salariile sunt mai reduse. Bon-Ton acţionează similiar, deoarece beneficiază de o producţie cu costuri reduse în Egipt şi Nicaragua.

La nivelul pieţei textilelor se realizează studii pentru a examina posibilitatea înlocuirii bumbacului cu un mix de materiale. Acest aspect reflectă îngrijorarea producătorilor care se întreabă cum vor reacţiona clienţii când vor fi nevoiţi să achiziţioneze un articol ce conţine materiale sintetice şi nu bumbac.

Reprezentantul Jones Group susţine că companiile sunt în căutarea unor materiale eficiente din punctul de vedere al costurilor, însă care să nu afecteze calitatea produsului final.