Business Internaţional

BP, urâtă în SUA, dar iubită în Rusia

Autor: Livadariu Andreea

03.10.2010, 23:48 12

Altădată un partener fidel al Statelor Unite şi cu aproximativ40% din afaceri pe teritoriul american, gigantul britanic BP adecis să se reorienteze către bogatele resurse petroliere arcticedin apele teritoriale ale Rusiei, după ce dezastrul din GolfulMexic i-a afectat serios imaginea în SUA, scrie The New YorkTimes.
Pentru a acoperi pierderile cauzate de scurgerea de petrol dinGolful Mexic de acum aproape o jumătate de an, BP in­ten­ţioneazăsă vândă active în valoare de peste 30 de miliarde de dolari (128miliarde de euro).

Companiile ruseşti - susţinute de guvernul care visează la giganţienergetici multinaţionali - sunt interesate să facă noi achi­ziţii,fapt ce a dus la o încălzire a relaţiilor dintre con­sorţiulbritanic şi partenerii ruşi care văd în British Petroleum rampa delansare în industria petrolieră internaţională.
"Am fost încântaţi de faptul că noi am fost primii cărora BP le-afăcut oferta de vânzare a activelor. S-ar fi putut duce mai întâila chinezi sau indieni, dar au venit la noi", a spus Stan Polovets,directorul executiv al partenerului rus din consorţiul TNK-BP, careapreciază relaţiile cu britanicii ca fiind "remarcabile".
Şi într-adevăr, sunt re­marcabile faţă de situaţia din 2008 cândRobert Dudley, fostul di­rec­tor al TNK-BP, a fost ne­voit să seascundă după ce i-a fost retrasă viza de lucru în Rusia în urmaunui conflict cu ofi­cialii guvernamentali şi parte­nerii ruşi aiBP. Relaţiile ajun­se­seră atât de sensibile, încât agenţii desecuritate ruşi au perche­ziţionat birouri ale com­paniei dinMoscova şi au arestat un angajat.

Încă din anul 2007, autori­tă­ţile ruse au căutat să susţinăintenţiile de business ale BP în Rusia având în plan extin­de­reaGazprom.
În acordul sem­nat de Tony Hayward (direc­tor executiv al BP, demisdin cauza accidentului din Golful Mexic) în urmă cu trei ani, BPs-a oferit să faciliteze pentru Gazprom noi achiziţii înstrăinătate, lucru nu tocmai uşor de realizat din cauza reticenţeiţărilor din Vest faţă de avântul Rusiei în domeniul energetic. Caparte din acord, Gazprom urma să cumpere platformele de exploatarea petrolului din Siberia pentru care TNK-BP era pe cale să-şipiardă licenţa şi să vândă înapoi către BP 25% din acestea, dacăbritanicii ar fi reuşit să faciliteze Gazprom preluarea de activeîn străinătate.

Dar parteneriatul britanico-rus s-a îmbunătăţit consi­de­rabil,TonyHayward şi Igor Sechin, adjunctul pe politici ener­getice alactualului prim-ministru Vladimir Putin, pur­tând discuţii în lunaaugust pentru dezvoltarea de noi pro­grame împreună. "Ajutând BP înzilele sale cele mai negre, Rusia va ocupa un loc de seamă înrândul puterilor occi­dentale. Când lumea vorbea că zilele BP suntnumărate în Statele Unite, ruşii au spus: «nu-i nimic, vă luamnoi»", a spus Fadel Gheit, ana­list al pieţei petroliere din cadrulOppenhei­mer & Company.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO