BP, urâtă în SUA, dar iubită în Rusia

Autor: Livadariu Andreea 03.10.2010

Altădată un partener fidel al Statelor Unite şi cu aproximativ 40% din afaceri pe teritoriul american, gigantul britanic BP a decis să se reorienteze către bogatele resurse petroliere arctice din apele teritoriale ale Rusiei, după ce dezastrul din Golful Mexic i-a afectat serios imaginea în SUA, scrie The New York Times.
Pentru a acoperi pierderile cauzate de scurgerea de petrol din Golful Mexic de acum aproape o jumătate de an, BP in­ten­ţionează să vândă active în valoare de peste 30 de miliarde de dolari (128 miliarde de euro).

Companiile ruseşti - susţinute de guvernul care visează la giganţi energetici multinaţionali - sunt interesate să facă noi achi­ziţii, fapt ce a dus la o încălzire a relaţiilor dintre con­sorţiul britanic şi partenerii ruşi care văd în British Petroleum rampa de lansare în industria petrolieră internaţională.
"Am fost încântaţi de faptul că noi am fost primii cărora BP le-a făcut oferta de vânzare a activelor. S-ar fi putut duce mai întâi la chinezi sau indieni, dar au venit la noi", a spus Stan Polovets, directorul executiv al partenerului rus din consorţiul TNK-BP, care apreciază relaţiile cu britanicii ca fiind "remarcabile".
Şi într-adevăr, sunt re­marcabile faţă de situaţia din 2008 când Robert Dudley, fostul di­rec­tor al TNK-BP, a fost ne­voit să se ascundă după ce i-a fost retrasă viza de lucru în Rusia în urma unui conflict cu ofi­cialii guvernamentali şi parte­nerii ruşi ai BP. Relaţiile ajun­se­seră atât de sensibile, încât agenţii de securitate ruşi au perche­ziţionat birouri ale com­paniei din Moscova şi au arestat un angajat.

Încă din anul 2007, autori­tă­ţile ruse au căutat să susţină intenţiile de business ale BP în Rusia având în plan extin­de­rea Gazprom.
În acordul sem­nat de Tony Hayward (direc­tor executiv al BP, demis din cauza accidentului din Golful Mexic) în urmă cu trei ani, BP s-a oferit să faciliteze pentru Gazprom noi achiziţii în străinătate, lucru nu tocmai uşor de realizat din cauza reticenţei ţărilor din Vest faţă de avântul Rusiei în domeniul energetic. Ca parte din acord, Gazprom urma să cumpere platformele de exploatare a petrolului din Siberia pentru care TNK-BP era pe cale să-şi piardă licenţa şi să vândă înapoi către BP 25% din acestea, dacă britanicii ar fi reuşit să faciliteze Gazprom preluarea de active în străinătate.

Dar parteneriatul britanico-rus s-a îmbunătăţit consi­de­rabil,Tony Hayward şi Igor Sechin, adjunctul pe politici ener­getice al actualului prim-ministru Vladimir Putin, pur­tând discuţii în luna august pentru dezvoltarea de noi pro­grame împreună. "Ajutând BP în zilele sale cele mai negre, Rusia va ocupa un loc de seamă în rândul puterilor occi­dentale. Când lumea vorbea că zilele BP sunt numărate în Statele Unite, ruşii au spus: «nu-i nimic, vă luam noi»", a spus Fadel Gheit, ana­list al pieţei petroliere din cadrul Oppenhei­mer & Company.