Business Internaţional

Băncile elene ar putea vinde diviziile profitabile din Europa de Sud-Est pentru a nu rămâne fără bani

Autor: Marius Oncu - Mediafax

17.04.2011, 23:35 54

Băncile elene au prezentat Comisiei Europene, Fondului MonetarInternaţional şi Băncii Centrale Europene (BCE) mai mul­tepropuneri de îmbunătăţire a lichi­di­tăţii pentru a-şi reducedependenţa de fondurile de la BCE, printre care şi vânzarea unoroperaţiuni profitabile din Europa de Sud-Est.
Propunerile includ concedieri, reducerea creditării, vânzarea deactive neesenţiale, precum hoteluri, dar şi a unor reţele bancaredin sud-estul Europei, potrivit unor bancheri eleni, citaţi decotidianul Financial Times.


Planul, aflat în fază preliminară, a fost transmis băncii centralea Greciei şi exper­ţi­lor Comisiei Europene, Fondului MonetarInternaţional şi BCE.
Băncile au diminuat deja substanţial cre­ditarea pentru a compensadeclinul constant al depozitelor.
Populaţia din Grecia a retras din bănci pes­te 40 de miliarde deeuro anul trecut, echi­va­lentul a aproximativ 14% din depoziteletotale aflate în instituţiile de credit din ţară. Retragerile s-auadăugat problemelor de finanţare şi au crescut dependenţainstituţiilor de credit de împrumuturi de la BCE.


"Eroziunea depozitelor continuă într-un ritm de trei miliarde deeuro pe lună, evidenţiind temerile privind situaţia economică aţării", a afirmat o sursă bancară.
În pofida crizei, patru mari bănci elene au obţinut patru miliardede euro de pe pieţele financiare şi din vânzarea unor active,reuşind astfel să reziste presiunilor guvernului pentru fuziunicare să conducă la grupuri financiare mai puternice.
În România sunt prezente mai multe bănci elene, între care EFGEurobank, prin intermediul Bancpost şi National Bank of Greece,prin Banca Românească, respectiv Alpha Bank, Piraeus Bank şiATEbank sub brand propriu.

Grecii vând active ca să reducă datoriile
Autorităţile de la Atena speră să strângă 35 mld. euro în următoriipatru ani din vânzarea de active imobiliare deţinute de stat, scrieBloomberg. Guvernul mai intenţionează să vândă şi participaţiile pecare le deţine la o gamă largă de companii, de la bănci la companiide utilităţi. Gabriel Razi

  • Reducerea participaţiilor în cadrul băncilor ATE Bank, undedeţine 77% din acţiuni, şi la Hellenic Postbank (34% dinacţiuni).

  • Reducerea participaţiei în cadrul companiei telecom OTE,proprietarul Romtelecom şi Cosmote, de la 20%.

  • Vânzarea a 49% din operatorul feroviar OSE.

  • Vânzarea a 10% din compania de utilităţi Athens Water şi 23% dinThessaloniki Water EYATH.

  • 74% din acţiunile pe care statul le deţine atât în cadruloperatorului portului din Piraeus, cât şi cel al portului dinSalonic.

  • Statul vrea să consolideze şi să privatizeze o parte dincompaniile din domeniul apărării.

  • Extinderea concesiunii aeroportului internaţional din Atena.Compania germană de construcţii Hochtief deţine un pachet de 40% şia obţinut în 1995 concesiunea pe 30 de ani a aeroportului.

  • Vor fi create două holdinguri imobiliare care să exploatezeactive imobiliare în valoare de miliarde de euro, printre care şiclădirile folosite pentru Olimpiada din 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO