Business Internaţional

Bancherii europeni vor primi doar 50% din bonusuri cash

Autor: Andreea Neferu

10.10.2010, 23:25 17

Bancherii europeni nu vor mai primi decâtcel mult jumătate din bonusuri sub formă de cash, iar până la 60 deprocente din plata acestor sume va fi amânată (plătită pe parcursulmai multor ani), potrivit unor noi propuneri ale autorităţiloreuropene, scrie The New York Times.

Proiectul se va adăuga unui alt set de principii pe carestrategii europeni l-au enunţat în luna aprilie 2009, după ceopinia publică de pe întreg mapamondul a criticat modul în care sestabilesc remuneraţiile în sectorul bancar, considerând căîncurajează asumarea de riscuri masive.

Noile propuneri vor fi supuse unui proces de consultări pe operioadă de o lună, iar regulile finale sunt programate să intre învigoare în ianuarie 2011.

O parte dintre executivii băncilor europene şi-au exprimat însăîngrijorarea că autorităţile de pe Bătrânul Continent vor stabilireglementări mult prea drastice asupra remuneraţiilor oferite încadrul instituţiilor bancare, motiv pentru care competitivitateaacestora pe plan mondial ar avea de suferit.

Angela Knight, director executiv al Asociaţiei BancherilorBritanici, a cerut Uniunii Europene mai întâi să negocieze un setcomun de reguli atât cu Statele Unite, cât şi cu Asia.

"Trebuie să ne uităm peste Atlantic la Statele Unite şi cătreEst, la Asia, pentru a ne asigura că modificările sunt impuse pestetot. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, consecinţa se va traduceprin dificultăţi majore pentru businessurile bancare din Europa şipentru sutele de mii de locuri de muncă ce depind de industriaserviciilor financiare", a declarat Knight.

Ca parte a noilor propuneri ale autorităţilor europene,bancherii vor primi "cel puţin 50% din orice tip de remuneraţievariabilă (bonusuri - n.r.) sub formă de instrumente legate deacţiunile" instituţiei pentru care lucrează, iar "pragul minim de50% trebuie aplicat în mod egal atât pentru plăţile curente, cât şipentru cele amânate".

În concluzie, cel puţin jumătate din bonusurile bancherilor vorfi exprimate în acţiuni. De asemenea, între 40 şi 60 de procentedin plata bonusurilor va fi amânată, ponderea depinzând deimplicarea angajatului asupra "profilului de risc alinstituţiei".

Un alt pilon de rezistenţă al noilor reglementări propuse estefaptul că băncile nu vor mai putea să-şi deschisă subsidiareoffshore în cadrul cărora să-şi mute angajaţii pentru a scăpa denoile reguli.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO