Bancherii europeni vor primi doar 50% din bonusuri cash

Autor: Andreea Neferu 10.10.2010

Bancherii europeni nu vor mai primi decât cel mult jumătate din bonusuri sub formă de cash, iar până la 60 de procente din plata acestor sume va fi amânată (plătită pe parcursul mai multor ani), potrivit unor noi propuneri ale autorităţilor europene, scrie The New York Times.

Proiectul se va adăuga unui alt set de principii pe care strategii europeni l-au enunţat în luna aprilie 2009, după ce opinia publică de pe întreg mapamondul a criticat modul în care se stabilesc remuneraţiile în sectorul bancar, considerând că încurajează asumarea de riscuri masive.

Noile propuneri vor fi supuse unui proces de consultări pe o perioadă de o lună, iar regulile finale sunt programate să intre în vigoare în ianuarie 2011.

O parte dintre executivii băncilor europene şi-au exprimat însă îngrijorarea că autorităţile de pe Bătrânul Continent vor stabili reglementări mult prea drastice asupra remuneraţiilor oferite în cadrul instituţiilor bancare, motiv pentru care competitivitatea acestora pe plan mondial ar avea de suferit.

Angela Knight, director executiv al Asociaţiei Bancherilor Britanici, a cerut Uniunii Europene mai întâi să negocieze un set comun de reguli atât cu Statele Unite, cât şi cu Asia.

"Trebuie să ne uităm peste Atlantic la Statele Unite şi către Est, la Asia, pentru a ne asigura că modificările sunt impuse peste tot. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, consecinţa se va traduce prin dificultăţi majore pentru businessurile bancare din Europa şi pentru sutele de mii de locuri de muncă ce depind de industria serviciilor financiare", a declarat Knight.

Ca parte a noilor propuneri ale autorităţilor europene, bancherii vor primi "cel puţin 50% din orice tip de remuneraţie variabilă (bonusuri - n.r.) sub formă de instrumente legate de acţiunile" instituţiei pentru care lucrează, iar "pragul minim de 50% trebuie aplicat în mod egal atât pentru plăţile curente, cât şi pentru cele amânate".

În concluzie, cel puţin jumătate din bonusurile bancherilor vor fi exprimate în acţiuni. De asemenea, între 40 şi 60 de procente din plata bonusurilor va fi amânată, ponderea depinzând de implicarea angajatului asupra "profilului de risc al instituţiei".

Un alt pilon de rezistenţă al noilor reglementări propuse este faptul că băncile nu vor mai putea să-şi deschisă subsidiare offshore în cadrul cărora să-şi mute angajaţii pentru a scăpa de noile reguli.