Business Internaţional

Bancherii de pe Wall Street au fost plătiţi cu 135 mld. dolari

Autor: Catalina Apostoiu

02.02.2011, 23:35 12

Valoarea totală a salariilor şi bonusurilor acordate anul trecutde bănci şi firmele financiare de pe Wall Street tranzacţionate pebursă a atins anul trecut un nivel record de 135 de miliarde dedolari (98 mld. euro), potrivit unei analize a Wall StreetJournal.

Faţă de anul 2009, suma a consemnat o creştere de 5,7%, de la128 de miliarde de dolari. Creşterea a fost alimentată de oredresare a veniturilor în condiţiile în care criza financiarărămâne în urmă. În cadrul a 25 de mari firme financiare care auraportat rezultatele pe întregul an, veniturile au urcat la 417 demilliarde de dolari, un alt maxim record.

"Lucrurile revin la normal", declară J. Robert Brown, profesorîn cadrul University of Denver.

Cifrele includ însă semne ale modului în care cultura de plăţi aWall Street se adaptează presiunilor venite din parteaautorităţilor şi acţionarilor.

Anul trecut, plăţile amânate au reprezentat aproape jumătate dinsuma totală, în creştere de la aproximativ o treime cu un an înurmă, estimează Alan Johsnon, managing director în cadrul companieide consultanţă Johnson Associates. În acelaşi timp, multe firme depe Wall Street au majorat salariul de bază în 2010 în încercarea dea-şi încuraja angajaţii să se concentreze pe rezultate pe termenmai lung.

Unii factori ar putea tempera creşterile recente ale plăţilor:pierderile cu care se confruntă în continuare investitorii, unvolum inconsistent de tranzacţii, reglementările mai stricte şiritmul lent de redresare economică.

Veniturile reprezintă un factor major în cadrul deciziilorlegate de plăţi, în cazul celor 25 de companii cuprinse în analizaWall Street Journal aproximativ o treime din veniturile totaleajungând în buzunarele angajaţilor.

Anul trecut, creşterea plăţilor a fost generată parţial deangajările realizate în perspectiva unor condiţii mai bune depiaţă.

Firmele de pe Wall Street au beneficiat de o flexibilitate mairedusă decât în trecut în ceea ce priveşte reducerea sau majorareaplăţilor, arată Glenn Schorr, analist în cadrul Nomura Securities.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO