Business Internaţional

Australia stopează exporturile de gaze pentru a-şi apăra economia internă. „Este ridicol ca noi să fim pe punctul de a deveni cel mai mare exportator de LNG din lume şi să nu avem suficiente gaze pentru companiile, gospodăriile, industriile noastre“

Australia stopează exporturile de gaze pentru a-şi...

Autor: Catalina Apostoiu

05.05.2017, 00:05 1259

Australia va impune restricţii legate de exporturi celor mai mari producători de gaze naturale, a anunţat premierul ţării.

Scopul acesti măsuri extreme este consolidarea ofertei locale în condiţiile în care o criză energetică pe cale să ia amploare a împins preţurile energiei în sus, iar penele de curent au devenit mai frecvente, scrie AFP.

Ţara este aşteptată să depăşească Qatarul şi să devină până în 2020 cel mai mare producător de gaze naturale lichefiate la nivel mondial, Japonia, China şi Coreea de Sud fiind principalii cumpărători. Din cauza cererii ridicate la export însă, ţara nu-şi mai poate acoperi cererea internă.

Premierul Malcolm Turnbull a declarat că exportatorii iau din rezervele locale pentru a-şi onora contractele externe, fiind astfel necesare măsuri pentru reducerea „preţurilor în creştere dramatică“ plătite în Australia.

„Este ridicol ca noi să fim pe punctul de a deveni cel mai mare exportator de LNG din lume şi să nu avem suficiente gaze pentru companiile, gospodăriile, industriile noastre“, a declarat premierul aus­tra­lian.

Decizia, care de la 1 iulie va permite gu­vernului să instituie controale la export asupra producătorilor pentru a se asigura că aceştia livrează mai mult lo­cal decât extern, este una „tempo­rară“.

Turnbull a acuzat guvernele locale care au interzis producţia de gaze din motive ecologice că „au pus în pericol sectorul energetic şi producţia“.

„Ar trebui să putem exporta un volum mare de gaze şi dispunem de volume importante de gaze pentru piaţa locală. Ar trebui să putem face ambele lucruri şi avem nevoie să ne creştem producţia“, a declarat pre­mierul australian.

Santos, unul dintre cei mai mari producători de gaze naturale, a anunţat că va colabora cu guvernul.

Deşi Australia este unul dintre cei mai mari producători de cărbune şi gaze naturale, oferta de energie reprezintă un subiect de dezbateri politice aprinse în această ţară de când regiunea de sud a suferit o pană de curent în septembrie, iar temperaturile extrem de ridicate din ultimele luni au pus presiune asupra sistemului energetic naţional.

Comisia australiană pentru competiţie a anunţat recent că va lansa o anchetă privitoare la întreaga piaţă locală a gazelor naturale, temându-se că preţurile în creştere puternică vor provoca probleme majore companiilor australiene.

„Ancheta va încerca să determine cum pot furnizorii de gaze livra mai multe gaze industriei australiene şi altor utilizatori locali şi efectul pe care acest lucru îl are asupra dinamicii generale a pieţei“, a declarat preşedintele comisiei, Rod Sims.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO