Business Internaţional

UE şi-ar putea reduce dependenţa de Rusia pentru gaze naturale cu ajutorul unui gazoduct israelian

UE şi-ar putea reduce dependenţa de Rusia pentru gaze...

Autor: Catalina Apostoiu

05.04.2017, 00:06 866
Israelul a semnat un acord preliminar cu Grecia, Cipru şi Italia privitor la pomparea de gaze naturale din această ţară către Europa prin cel mai lung gazoduct submarin construit vreodată.

Gazoductul se va întinde pe aproximativ 2.000 de kilometri pe fundul Mării Mediterane, ar urma să lege câmpurile gazeifere din Israel şi Cipru cu Grecia şi posibil Italia, costurile totale urmând să se ridice la 6 miliarde de euro, potrivit Deutsche Welle.

În urma unei reuniuni din Tel Aviv dintre miniştrii energiei din Israel, Cipru, Grecia şi Italia, comisarul european pe probleme de climat şi energie Miguel Arias Cannete s-a declarat încrezător că proiectul va „întruni toate condiţiile relevante“ pentru a face un angajament financiar posibil, scrie Financial Times.

Canete a remarcat de asemenea că Ciprul şi Israelul reprezintă furnizori „de încredere“ şi că rezervele lor de gaze vor ajuta considerabil UE în ceea ce priveşte strategia de „diversificare a surselor, rutelor şi furnizorilor“. Canete a admis că noul gazoduct va ajuta la reducerea dependenţei de Rusia.

Yuval Steinitz, ministrul israelian al energiei, a declarat că un studiu iniţial arată că proiectul este fezabil din punct de vedere tehnologic şi financiar şi că acesta va fi finalizat până în 2025.

Israel şi Cipru aveau 400-500 miliarde de metri cubi de gaze naturale disponibile pentru export, potrivit lui Steinitz. Volumul descoperit până în acest moment reprezintă doar „vârful aisbergului“, iar Israelul ar putea veni cu peste 3.000 miliarde de metri cubi de gaze la export în câţiva ani, a adăugat oficialul israelian.

Pentru Israel, care a semnat acorduri preliminare sau finale de furnizare de gaze naturale cu Iordanul, Egiptul şi Autoritatea Pales­tiniană, noul gazoduct ar reprezenta cel mai îndrăzneţ pariu al său în cadrul eforturilor sale de a deveni un exportator de energie de top.

Steinitz a declarat că gazoductul ar putea fi extins la alte ţări din vestul Europei şi Balcani pe viitor.

Ministrul israelian a declarat că a discutat despre acest proiect şi alte proiecte energetice cu JPMorgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs şi alte bănci şi că interesul investitorilor este destul de mare pentru a se pregăti terenul pentru un proiect foarte bun şi rapid.

Iniţiativa ar putea fi întâmpinată însă cu scepticism de industrie pe fondul preţurilor scăzute ale gazelor naturale şi temerilor privitoare la riscurile de ordin politic.

Amit Mor, director al companiei israeliene de consultanţă EcoEnergy, a declarat că angajamentul miniştrilor nu echivalează cu o garanţie că proiectul va deveni realitate. „În acest stadiu, acesta este încă un vis, scrie Deutsche Welle.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO