Business Internaţional

Americanii se târguiesc pe tema taxelor deşi mai au câteva zile până la default

Foto AFP

Americanii se târguiesc pe tema taxelor deşi mai au câteva zile până la default

Autor: Catalina Apostoiu

12.07.2011, 00:03 913

După mai multe luni de eforturi, preşedintele american BarackObama şi republicanii din Congres au revenit în punctul de unde auplecat în condiţiile în care se încearcă evitarea unui default:problema taxelor, potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters.

Negociatorii, care urmau să se întâlnească din nou ieri, vorîncerca să încheie un acord pen­tru reducerea deficitului mai"subţire", de numai 2.400 mld. dolari, comparativ cu 4.000 mld.dolari. Ei va trebui însă să se pună de acord în privinţa taxelor,subiect care a stat până acum în calea soluţionării problemeiridicării pragului de îndatorare de 14.300 mld. dolari, ce a fostatins încă din luna mai.

În timp ce democraţii spun că noi venituri din taxe trebuie săfie parte a ecuaţiei, republicanii spun că nu vor fi de acord cuniciun fel de majorări de taxe.

Reuniunea din weekend a oficialilor nu a adus nimic nou.

"Este uimitor că preşedintele şi partidul său continuă săinsiste asupra unor majorări masive de taxe în mijlocul unei crizea locurilor de muncă", a declarat Don Stewart, purtător de cuvântal liderului repu­blicanilor din Senat, Mitch McConnell.

Situaţia trebuie clarificată însă rapid. Trezoreria a avertizatcă va rămâne fără bani dacă Congresul nu va majora limita datorieipână pe 2 august. Un eşec ar împinge din nou ţara în recesiune, artrimite unde de şoc pe pieţele din întreaga lume şi ar ameninţastatutul dolarului de monedă de constituire a rezervelorvalutare.

Data limită reală este şi mai strânsă. Oficialii spun că unacord ar trebui încheiat până pe 22 iulie pentru ca Congresul săaibă suficient timp pentru a acţiona, iar Obama le-a transmislegislatorilor să fie pregătiţi pentru reuniuni zilnice în aceastăsăptămână.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO