Americanii se târguiesc pe tema taxelor deşi mai au câteva zile până la default

Autor: Catalina Apostoiu 12.07.2011

După mai multe luni de eforturi, preşedintele american Barack Obama şi republicanii din Congres au revenit în punctul de unde au plecat în condiţiile în care se încearcă evitarea unui default: problema taxelor, potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters.

Negociatorii, care urmau să se întâlnească din nou ieri, vor încerca să încheie un acord pen­tru reducerea deficitului mai "subţire", de numai 2.400 mld. dolari, comparativ cu 4.000 mld. dolari. Ei va trebui însă să se pună de acord în privinţa taxelor, subiect care a stat până acum în calea soluţionării problemei ridicării pragului de îndatorare de 14.300 mld. dolari, ce a fost atins încă din luna mai.

În timp ce democraţii spun că noi venituri din taxe trebuie să fie parte a ecuaţiei, republicanii spun că nu vor fi de acord cu niciun fel de majorări de taxe.

Reuniunea din weekend a oficialilor nu a adus nimic nou.

"Este uimitor că preşedintele şi partidul său continuă să insiste asupra unor majorări masive de taxe în mijlocul unei crize a locurilor de muncă", a declarat Don Stewart, purtător de cuvânt al liderului repu­blicanilor din Senat, Mitch McConnell.

Situaţia trebuie clarificată însă rapid. Trezoreria a avertizat că va rămâne fără bani dacă Congresul nu va majora limita datoriei până pe 2 august. Un eşec ar împinge din nou ţara în recesiune, ar trimite unde de şoc pe pieţele din întreaga lume şi ar ameninţa statutul dolarului de monedă de constituire a rezervelor valutare.

Data limită reală este şi mai strânsă. Oficialii spun că un acord ar trebui încheiat până pe 22 iulie pentru ca Congresul să aibă suficient timp pentru a acţiona, iar Obama le-a transmis legislatorilor să fie pregătiţi pentru reuniuni zilnice în această săptămână.