Business Internaţional

AIG vinde divizia Alico pentru 15,5 mld. $

08.03.2010, 23:02 46

Alico Romania, fostul AIG Life Romania, si-ar putea schimba dinnou numele, dupa ce gigantul american AIG a decis sa-si vandadivizia de asigurari de viata din afara Statelor Unite pentru 15,5mld. dolari (11,4 mld. euro) grupului MetLife. Acest acord ar puteaajuta guvernul american sa recupereze o parte din miliardeleinjectate pentru a impiedica asiguratorul sa se prabuseasca, scrieBloomberg.

MetLife, companie care in trecut a fost condusa de RobertBenmosche, actualul CEO al AIG, a anuntat ca va plati 6,8 mld.dolari cash, iar restul de 8,7 mld. dolari sub forma de titluri.AIG va deveni astfel al doilea cel mai mare actionar al MetLife, cuo participatie de peste 20%.

Tranzactia vine la numai cateva zile de la acordul cu privire lavanzarea diviziei asiatice AIA catre grupul Prudential pentru 35,5mld, dolari, din care 25 mld. dolari cash. Circa 31,5 mld. dolaridin veniturile generate de cele doua vanzari vor ajunge inconturile statului american, care a cheltuit peste 180 mld. dolaripentru a nu lasa AIG sa intre in faliment.

Alico va ajuta MetLife sa isi intareasca pozitia si la niveleuropean si va propulsa grupul in top cinci companii de pe maimulte piete emergente din Europa Centrala si de Est, OrientulMijlociu si America Latina.

In Romania, fostul AIG Life, care a devenit recent AlicoAsigurari, a avut in 2008 prime brute subscrise in valoare de 285,8mil. lei (77,6 mil. euro) si un profit net de 53,4 mil. lei (14,5mil. euro) in acelasi an. Pentru 2009 grupul nu a anuntatrezultatele, insa a precizat ca subscrierile au scazut, iarprofitul a crescut fata de anul precedent.

Grupul de asigurari este prezent pe piata de mai bine de zeceani si este numarul doi pe segmentul de asigurari de viata. Din2007 a fost creat si un administrator de pensii private, care inprezent se numeste Alico Pensii, si este numarul patru pe piataasigurarilor private obligatorii. Alico Asigurari si Alico Pensiiau impreuna aproximativ un milion de clienti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO