Business Internaţional

Agenda G20: de la taxarea băncilor la reducerea deficitelor

24.06.2010, 23:04 13

Summitul G20 ce are loc în acest weekend (26-27 iunie) înToronto, Canada, are o agendă încărcată, cel mai fierbinte subiecturmând să fie disputa dintre SUA şi Germania pe tema disciplineifiscale, scrie presa internaţională.

Germania susţine că ţările membre ale G20 trebuie să seconcentreze asupra reducerii deficitelor care au crescut din cauzaprogramelor de stimulare lansate pentru a scoate economiile dinrecesiune. Pe de altă parte, preşedintele american Barack Obama vamerge la Toronto pe ideea că reducerea deficitelor este o problemăce trebuie rezolvată pe termen mediu pentru că redresarea economicăeste fragilă şi trebuie susţinută în continuare.

Un alt subiect important pe agenda celor mai puternici lideripolitici este reglementarea mai strictă a sectorului financiar.

Liderii G20 vor încerca să cadă de acord asupra noilor cerinţede capital şi a gradului de îndatorare (leverage), o iniţiativăcunoscută sub numele de Basel III. Totuşi, deşi îşi stabiliseră catermen finalul acestui an, acordul privind reglementarea sectoruluifinanciar are şanse mici să se materializeze la termen din cauzadivergenţelor privind detalii precum categoriile de active ce potfi considerate capital.

Tripleta celor mai puternice economii europeneGermania-Franţa-Marea Britanie a căzut deja de acord să vorbeascăla Toronto pe o singură voce şi să militeze pentru introducereaunei taxe asupra sectorului bancar prin care să fie strânşi banicare urmează a fi folosiţi pentru a ajuta industria în cazulviitoarelor crize financiare.

Marea Britanie a introdus deja această taxă, Franţa şi Germaniaurmând să facă în curând acelaşi pas.

"Aceste trei taxe au rolul de a determina băncile să facă ocontribuţie care să reflecte riscurile pe care acestea lereprezintă faţă de stabilitatea industriei financiare şi aeconomiilor şi de a încuraja băncile să îşi ajusteze bilanţurileastfel încât să reducă aceste riscuri", stă scris într-o scrisoareemisă de liderii celor trei economii.

Un alt subiect ce va fi pus pe masă la Toronto este apreciereamonedei chineze yuanul. Cu toate că până săptămâna trecută era unsubiect ce urma să fie intens dezbătut, decizia Beijingului de a-şilăsa moneda să se aprecieze treptat a mai temperat avântulamericanilor, care erau pregătiţi să îi critice dur pe chinezipentru că ţin moneda în mod artificial la o valoare redusă.

Subiecte fierbinţi

Înăsprirea reglementărilor

Liderii politici urmează să dezbată detaliile privind înăsprireareglementăriilor din sectorul financiar, precum cerinţe mairidicate de capital sau gradul de îndatorare.

Disciplina fiscală

Nemţii susţin că reducerea deficitelor bugetare trebuie săcapteze toate eforturile guvernelor, în timp ce americanii vorsusţine ca stimulentele economice să continue pentru că redresareaeste încă anemică.

Taxarea băncilor

Germania, Franţa şi Marea Britanie fac front comun pentruimpunerea unor taxe asupra băncilor prin care să fie strânşi banipentru zile negre, iar în eventualitatea unor viitoare crizefinanciare să nu se mai apeleze la banii contribuabililor.

Aprecierea yuanului

Deşi Statele Unite îşi pregătiseră ofensiva asupra autorităţilorde la Beijing, acuzate că îşi ţin forţat moneda la o valoareredusă, decizia băncii centrale chineze de a flexibiliza cursulvalutar şi de a-l lăsa să se aprecieze uşor a mai detensionatrelaţiile Washington-Beijing.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO