Agenda G20: de la taxarea băncilor la reducerea deficitelor

Autor: Alexandru Matei 24.06.2010

Summitul G20 ce are loc în acest weekend (26-27 iunie) în Toronto, Canada, are o agendă încărcată, cel mai fierbinte subiect urmând să fie disputa dintre SUA şi Germania pe tema disciplinei fiscale, scrie presa internaţională.

Germania susţine că ţările membre ale G20 trebuie să se concentreze asupra reducerii deficitelor care au crescut din cauza programelor de stimulare lansate pentru a scoate economiile din recesiune. Pe de altă parte, preşedintele american Barack Obama va merge la Toronto pe ideea că reducerea deficitelor este o problemă ce trebuie rezolvată pe termen mediu pentru că redresarea economică este fragilă şi trebuie susţinută în continuare.

Un alt subiect important pe agenda celor mai puternici lideri politici este reglementarea mai strictă a sectorului financiar.

Liderii G20 vor încerca să cadă de acord asupra noilor cerinţe de capital şi a gradului de îndatorare (leverage), o iniţiativă cunoscută sub numele de Basel III. Totuşi, deşi îşi stabiliseră ca termen finalul acestui an, acordul privind reglementarea sectorului financiar are şanse mici să se materializeze la termen din cauza divergenţelor privind detalii precum categoriile de active ce pot fi considerate capital.

Tripleta celor mai puternice economii europene Germania-Franţa-Marea Britanie a căzut deja de acord să vorbească la Toronto pe o singură voce şi să militeze pentru introducerea unei taxe asupra sectorului bancar prin care să fie strânşi bani care urmează a fi folosiţi pentru a ajuta industria în cazul viitoarelor crize financiare.

Marea Britanie a introdus deja această taxă, Franţa şi Germania urmând să facă în curând acelaşi pas.

"Aceste trei taxe au rolul de a determina băncile să facă o contribuţie care să reflecte riscurile pe care acestea le reprezintă faţă de stabilitatea industriei financiare şi a economiilor şi de a încuraja băncile să îşi ajusteze bilanţurile astfel încât să reducă aceste riscuri", stă scris într-o scrisoare emisă de liderii celor trei economii.

Un alt subiect ce va fi pus pe masă la Toronto este aprecierea monedei chineze yuanul. Cu toate că până săptămâna trecută era un subiect ce urma să fie intens dezbătut, decizia Beijingului de a-şi lăsa moneda să se aprecieze treptat a mai temperat avântul americanilor, care erau pregătiţi să îi critice dur pe chinezi pentru că ţin moneda în mod artificial la o valoare redusă.

Subiecte fierbinţi

Înăsprirea reglementărilor

Liderii politici urmează să dezbată detaliile privind înăsprirea reglementăriilor din sectorul financiar, precum cerinţe mai ridicate de capital sau gradul de îndatorare.

Disciplina fiscală

Nemţii susţin că reducerea deficitelor bugetare trebuie să capteze toate eforturile guvernelor, în timp ce americanii vor susţine ca stimulentele economice să continue pentru că redresarea este încă anemică.

Taxarea băncilor

Germania, Franţa şi Marea Britanie fac front comun pentru impunerea unor taxe asupra băncilor prin care să fie strânşi bani pentru zile negre, iar în eventualitatea unor viitoare crize financiare să nu se mai apeleze la banii contribuabililor.

Aprecierea yuanului

Deşi Statele Unite îşi pregătiseră ofensiva asupra autorităţilor de la Beijing, acuzate că îşi ţin forţat moneda la o valoare redusă, decizia băncii centrale chineze de a flexibiliza cursul valutar şi de a-l lăsa să se aprecieze uşor a mai detensionat relaţiile Washington-Beijing.