Business Hi-Tech

Vodafone: Serviciile de internet sunt printre putinele care au ramas pe crestere anul trecut

Vodafone: Serviciile de internet sunt printre putinele care au ramas pe crestere anul trecut
04.02.2010, 23:10 50

Serviciile de internet si date se numara printre putinele liniide business care au continuat sa inregistreze cresteri anul trecut,in contextul in care competitia dura in promotii dintre operatorisi recesiunea au deteriorat veniturile la nivelul intregii pietelocale, spune Vodafone - primul operator telecom care si-a anuntatrezultatele financiare pentru trimestrul care s-a incheiat indecembrie 2009.

"Am continuat sa vedem o crestere a interesului si vanzarilor deservicii de date mobile in general, la care au contribuit siofertele Vodafone pentru serviciile de internet mobil", spuneLiliana Solomon, CEO al Vodafone Romania, adaugand ca se asteaptaca tendinta sa se mentina si in acest an.

"Desi operam intr-un context economic dificil si pe o piataextrem de competitiva, anul 2010 va continua sa aduca, in opinianoastra, evolutii pozitive pe segmentul de date. Credem caserviciile cu valoare adaugata si cele M2M pot inregistra si ele ocrestere, atata timp cat raspund nevoii de eficientizare si depredictibilitate a costurilor."

Vodafone, numarul doi pe piata locala telecom, are una dintrecele mai mari infrastructuri prin care ofera internet mobil -segment pe care competitia s-ar putea intari in acest an dupa ceRomtelecom a inceput sa ofere date mobile, iar Cosmote a preluatZapp.

Vodafone Romania, divizia locala a gigantului britanic detelecomunicatii Vodafone a inregistrat, in trimestruloctombrie-decembrie, al treilea al anului fiscal 2009-2010, ocrestere de 1,3% (128.000 de utilizatori) a bazei de clienti, de la9,535 milioane la 9,663 milioane. Venitul mediu total peutilizator, calculat pe ultimele 12 luni, a inregistrat o valoarede 8,1 euro pe luna la 31 decembrie 2009, in timp ce ARPU mobil aajuns la 8 euro in aceeasi perioada, potrivit datelor comunicate decompanie.

Anul trecut majoritatea operatorilor locali telecom auinregistrat un declin al veniturilor, pe fondul recesiunii si alcompetitiei. Scaderea veniturilor de pe piata telecom a fostestimata la peste 20%, mai mica insa decat scaderea vanzarilor deechipamente IT&C, care a fost de peste 50%. Pe fondul acestuicontext, mai multi operatori mici au fost cumparati de operatorimari ca Romtelecom si RCS. In acelasi timp, fostul lider alretailului IT&C local a intrat in insolventa, iar unele dintrecele mai mari companii din retail si distributie IT&C aufuzionat.

Clientii serviciilor pe baza de abonament reprezentau 38,4% dinbaza totala de clienti a Vodafone Romania, iar cei ai serviciilorpreplatite 61,6%, in trimestrul incheiat la 31 decembrie 2009,comparativ cu 37,48%, respectiv 62,52% in aceeasi perioada a anuluianterior. Astfel, numarul utilizatorilor pe baza de abonament aavansat cu 0,9% in 2009.

Venitul mediu total pe utilizator a fost de 7,6 euro pe luna inperioada octombrie-decembrie, fata de 8,1 euro in intervaluliulie-septembrie (trimestrul al doilea al anului fiscal), respectiv9,9 euro in trimestrul al treilea fiscal din 2008-2009, se arata inraportul financiar al grupului britanic.

Traficul in retea, reprezentat prin volumul total de minute devoce inregistrat de reteaua Vodafone Romania in trimestrul altreilea al anului fiscal 2009-2010, a crescut la 3,596 miliarde deminute, de la 3,359 miliarde de minute in trimestrul anterior,respectiv 3,036 miliarde de minute in perioada corespunzatoare dinperioada de raportare 2008-2009, se mai spune in raport.

Venitul mediu pe utilizator pentru serviciile pe baza deabonament a coborat la 15,4 euro in perioada octombrie-decembrie,de la 16 euro in trimestrul iulie-septembrie, respectiv 20,1 euroin al treilea trimestru al anului fiscal 2008-2009.

Pentru serviciile preplatite, venitul mediu pe utilizator acoborat la 2,6 euro, de la 2,7 euro, respectiv 3,5 euro inperioadele amintite.

Compania nu a oferit detalii despre veniturile obtinute in anulcalendaristic 2009, insa, avand in vedere datele financiareanuntate pana in prezent de grupul Vodafone, acestea pot fiestimate la aproximativ un miliard de euro.

La nivel global, veniturile Vodafone au urcat cu10,3%

Veniturile grupului Vodafone, cel mai mare operator de telefoniemobila din lume, au crescut cu 10,3% in perioadaoctombrie-decembrie, trimestrul al treilea al anului fiscal2009-2010, la 11,5 miliarde lire sterline (13,18 miliarde euro),iar grupul britanic a majorat usor prognoza de profit operational."Tendinta veniturilor din servicii s-a imbunatatit, cu o cresterecontinua a incasarilor de pe segmentele de date si linii fixe.Suntem in grafic in ceea ce priveste atingerea prioritatilorstrategice in anul financiar actual", a declarat Vittorio Colao,CEO al grupului Vodafone. Veniturile din servicii au crescut cu 11%in trimestrul analizat, la 10,7 miliarde lire sterline (12,26miliarde euro). Vodafone a aratat ca imbunatatirea rezultatelorcomerciale a fost determinata de cresterea din Italia, deimbunatatirea trendurilor din Marea Britanie si Germania, destabilizarea operatiunilor din Spania si de revenirea pe o pantaascendenta a veniturilor din servicii de pe piata dinTurcia. Rezultatele au provocat o crestere cu 5,4% a actiunilorVodafone la bursa din Londra, cel mai mare avans inregistrat detitlurile operatorului in ultimul an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO