Vodafone: Serviciile de internet sunt printre putinele care au ramas pe crestere anul trecut

Autor: Adrian Seceleanu 04.02.2010

Serviciile de internet si date se numara printre putinele linii de business care au continuat sa inregistreze cresteri anul trecut, in contextul in care competitia dura in promotii dintre operatori si recesiunea au deteriorat veniturile la nivelul intregii piete locale, spune Vodafone - primul operator telecom care si-a anuntat rezultatele financiare pentru trimestrul care s-a incheiat in decembrie 2009.

"Am continuat sa vedem o crestere a interesului si vanzarilor de servicii de date mobile in general, la care au contribuit si ofertele Vodafone pentru serviciile de internet mobil", spune Liliana Solomon, CEO al Vodafone Romania, adaugand ca se asteapta ca tendinta sa se mentina si in acest an.

"Desi operam intr-un context economic dificil si pe o piata extrem de competitiva, anul 2010 va continua sa aduca, in opinia noastra, evolutii pozitive pe segmentul de date. Credem ca serviciile cu valoare adaugata si cele M2M pot inregistra si ele o crestere, atata timp cat raspund nevoii de eficientizare si de predictibilitate a costurilor."

Vodafone, numarul doi pe piata locala telecom, are una dintre cele mai mari infrastructuri prin care ofera internet mobil - segment pe care competitia s-ar putea intari in acest an dupa ce Romtelecom a inceput sa ofere date mobile, iar Cosmote a preluat Zapp.

Vodafone Romania, divizia locala a gigantului britanic de telecomunicatii Vodafone a inregistrat, in trimestrul octombrie-decembrie, al treilea al anului fiscal 2009-2010, o crestere de 1,3% (128.000 de utilizatori) a bazei de clienti, de la 9,535 milioane la 9,663 milioane. Venitul mediu total pe utilizator, calculat pe ultimele 12 luni, a inregistrat o valoare de 8,1 euro pe luna la 31 decembrie 2009, in timp ce ARPU mobil a ajuns la 8 euro in aceeasi perioada, potrivit datelor comunicate de companie.

Anul trecut majoritatea operatorilor locali telecom au inregistrat un declin al veniturilor, pe fondul recesiunii si al competitiei. Scaderea veniturilor de pe piata telecom a fost estimata la peste 20%, mai mica insa decat scaderea vanzarilor de echipamente IT&C, care a fost de peste 50%. Pe fondul acestui context, mai multi operatori mici au fost cumparati de operatori mari ca Romtelecom si RCS. In acelasi timp, fostul lider al retailului IT&C local a intrat in insolventa, iar unele dintre cele mai mari companii din retail si distributie IT&C au fuzionat.

Clientii serviciilor pe baza de abonament reprezentau 38,4% din baza totala de clienti a Vodafone Romania, iar cei ai serviciilor preplatite 61,6%, in trimestrul incheiat la 31 decembrie 2009, comparativ cu 37,48%, respectiv 62,52% in aceeasi perioada a anului anterior. Astfel, numarul utilizatorilor pe baza de abonament a avansat cu 0,9% in 2009.

Venitul mediu total pe utilizator a fost de 7,6 euro pe luna in perioada octombrie-decembrie, fata de 8,1 euro in intervalul iulie-septembrie (trimestrul al doilea al anului fiscal), respectiv 9,9 euro in trimestrul al treilea fiscal din 2008-2009, se arata in raportul financiar al grupului britanic.

Traficul in retea, reprezentat prin volumul total de minute de voce inregistrat de reteaua Vodafone Romania in trimestrul al treilea al anului fiscal 2009-2010, a crescut la 3,596 miliarde de minute, de la 3,359 miliarde de minute in trimestrul anterior, respectiv 3,036 miliarde de minute in perioada corespunzatoare din perioada de raportare 2008-2009, se mai spune in raport.

Venitul mediu pe utilizator pentru serviciile pe baza de abonament a coborat la 15,4 euro in perioada octombrie-decembrie, de la 16 euro in trimestrul iulie-septembrie, respectiv 20,1 euro in al treilea trimestru al anului fiscal 2008-2009.

Pentru serviciile preplatite, venitul mediu pe utilizator a coborat la 2,6 euro, de la 2,7 euro, respectiv 3,5 euro in perioadele amintite.

Compania nu a oferit detalii despre veniturile obtinute in anul calendaristic 2009, insa, avand in vedere datele financiare anuntate pana in prezent de grupul Vodafone, acestea pot fi estimate la aproximativ un miliard de euro.

La nivel global, veniturile Vodafone au urcat cu 10,3%

Veniturile grupului Vodafone, cel mai mare operator de telefonie mobila din lume, au crescut cu 10,3% in perioada octombrie-decembrie, trimestrul al treilea al anului fiscal 2009-2010, la 11,5 miliarde lire sterline (13,18 miliarde euro), iar grupul britanic a majorat usor prognoza de profit operational. "Tendinta veniturilor din servicii s-a imbunatatit, cu o crestere continua a incasarilor de pe segmentele de date si linii fixe. Suntem in grafic in ceea ce priveste atingerea prioritatilor strategice in anul financiar actual", a declarat Vittorio Colao, CEO al grupului Vodafone. Veniturile din servicii au crescut cu 11% in trimestrul analizat, la 10,7 miliarde lire sterline (12,26 miliarde euro). Vodafone a aratat ca imbunatatirea rezultatelor comerciale a fost determinata de cresterea din Italia, de imbunatatirea trendurilor din Marea Britanie si Germania, de stabilizarea operatiunilor din Spania si de revenirea pe o panta ascendenta a veniturilor din servicii de pe piata din Turcia. Rezultatele au provocat o crestere cu 5,4% a actiunilor Vodafone la bursa din Londra, cel mai mare avans inregistrat de titlurile operatorului in ultimul an.