Business Hi-Tech

Un minoritar il sfideaza pe Teszari: vinde actiuni RCS prin presa. Vedeti cat costa actiunile RCS&RDS

13.05.2010, 16:00 1186

Un actionar minoritar al RCS&RDS, una dintre cele mai maricompanii telecom din Europa Centrala si de Est, a scos la vanzareun pachet de titluri ale operatorului controlat de omul de afaceriZoltan Teszari, un anunt in acest sens fiind publicat pe primapagina a editiei din 12 mai a Ziarului Financiar.

Anuntul contine un enunt sec, "Vand actiuni RCS&RDS", siface trimitere, pentru detalii, la pagina web a unei ferme decrestere a strutilor din localitatea Tinca (judetul Bihor) siinclude si o adresa de e-mail (vanzare3@yahoo.com) si un numar demobil.

Pe pagina web a fermei de struti detinute de Florian Bala,presedintele Asociatiei crescatorilor de struti din Romania, suntpublicate doua fisiere Word care contin modele ale unor declaratiide intentie pentru achizitia actiunilor RCS&RDS si in carepersoanele interesate ar trebui sa precizeze cat ofera pentru oactiune RCS&RDS. Vanzatorul vrea banii in cel mult trei zile dela semnarea contractului. Raspunzand unor intrebari transmise de ZFpe e-mail privind vanzarea si legatura dintre ferma de struti siRCS, Florian Bala a spus ca actiunile RCS "s-au vandut", fara aoferi alte date. Informatia este insa contrazisa de barbatul careraspunde la numarul de mobil din anuntul publicat pe prima paginadin ZF: "Proprietarul fermei nu are nicio legatura cu vanzarea,acolo doar au fost publicate anunturile". Barbatul, care a refuzatsa se prezinte, nu a dorit sa oferte mai multe detalii.

Potrivit datelor obtinute de ZF de pe piata telecom, vanzatorulactiunilor este Csaba Ludescher, 41 de ani, care detine 1,1%,respectiv 4,647 milioane de actiuni ale RCS&RDS. Potrivitpublicatiei "Bihoreanul", Ludescher a fost primul partener deafaceri al lui Zoltan Teszari, in anii '90. In timp insa relatiadintre cei doi s-a deteriorat, ei ajungand din prieteni doarparteneri de afaceri, scrie "Bihoreanul". Astfel s-ar explicametoda neobisnuita a lui Ludescher de a scoate la vanzare actiunileRCS printr-un anunt intr-un ziar. Discretia lui Zoltan Teszari sirefuzul lui de a acorda interviuri sau date despre companie suntbine cunoscute pe piata, astfel ca e greu de presupus ca unasemenea gest este facut de o persoana apropiata lui Teszari.Barbatul care raspunde la numarul de mobil din anunt a refuzat saconfirme ca e vorba de Ludescher. "E o speculatie, nu pot confirmaoficial aceste date".

Insa, potrivit Mediafax, aceeasi persoana a declarat ca vinde unpachet de minim 10.000 de actiuni, la un pret de 2,5 euro peactiune, pana la cateva milioane de actiuni, caz in care pretulscade la 2 euro pe actiune. La acest pret, RCS&RDS ar fievaluat la o suma cuprinsa intre 845 mil. euro si 1 mld. euro.

Reprezentantii RCS&RDS nu au comentat informatiile pana lainchiderea editiei.

RCS&RDS este unul dintre cei mai mari operatori telecom dinregiune, cu venituri de 710 mil. $ si un profit operational de 274mil. $ in 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO