Un minoritar il sfideaza pe Teszari: vinde actiuni RCS prin presa. Vedeti cat costa actiunile RCS&RDS

Autor: Adrian Seceleanu 13.05.2010

Un actionar minoritar al RCS&RDS, una dintre cele mai mari companii telecom din Europa Centrala si de Est, a scos la vanzare un pachet de titluri ale operatorului controlat de omul de afaceri Zoltan Teszari, un anunt in acest sens fiind publicat pe prima pagina a editiei din 12 mai a Ziarului Financiar.

Anuntul contine un enunt sec, "Vand actiuni RCS&RDS", si face trimitere, pentru detalii, la pagina web a unei ferme de crestere a strutilor din localitatea Tinca (judetul Bihor) si include si o adresa de e-mail (vanzare3@yahoo.com) si un numar de mobil.

Pe pagina web a fermei de struti detinute de Florian Bala, presedintele Asociatiei crescatorilor de struti din Romania, sunt publicate doua fisiere Word care contin modele ale unor declaratii de intentie pentru achizitia actiunilor RCS&RDS si in care persoanele interesate ar trebui sa precizeze cat ofera pentru o actiune RCS&RDS. Vanzatorul vrea banii in cel mult trei zile de la semnarea contractului. Raspunzand unor intrebari transmise de ZF pe e-mail privind vanzarea si legatura dintre ferma de struti si RCS, Florian Bala a spus ca actiunile RCS "s-au vandut", fara a oferi alte date. Informatia este insa contrazisa de barbatul care raspunde la numarul de mobil din anuntul publicat pe prima pagina din ZF: "Proprietarul fermei nu are nicio legatura cu vanzarea, acolo doar au fost publicate anunturile". Barbatul, care a refuzat sa se prezinte, nu a dorit sa oferte mai multe detalii.

Potrivit datelor obtinute de ZF de pe piata telecom, vanzatorul actiunilor este Csaba Ludescher, 41 de ani, care detine 1,1%, respectiv 4,647 milioane de actiuni ale RCS&RDS. Potrivit publicatiei "Bihoreanul", Ludescher a fost primul partener de afaceri al lui Zoltan Teszari, in anii '90. In timp insa relatia dintre cei doi s-a deteriorat, ei ajungand din prieteni doar parteneri de afaceri, scrie "Bihoreanul". Astfel s-ar explica metoda neobisnuita a lui Ludescher de a scoate la vanzare actiunile RCS printr-un anunt intr-un ziar. Discretia lui Zoltan Teszari si refuzul lui de a acorda interviuri sau date despre companie sunt bine cunoscute pe piata, astfel ca e greu de presupus ca un asemenea gest este facut de o persoana apropiata lui Teszari. Barbatul care raspunde la numarul de mobil din anunt a refuzat sa confirme ca e vorba de Ludescher. "E o speculatie, nu pot confirma oficial aceste date".

Insa, potrivit Mediafax, aceeasi persoana a declarat ca vinde un pachet de minim 10.000 de actiuni, la un pret de 2,5 euro pe actiune, pana la cateva milioane de actiuni, caz in care pretul scade la 2 euro pe actiune. La acest pret, RCS&RDS ar fi evaluat la o suma cuprinsa intre 845 mil. euro si 1 mld. euro.

Reprezentantii RCS&RDS nu au comentat informatiile pana la inchiderea editiei.

RCS&RDS este unul dintre cei mai mari operatori telecom din regiune, cu venituri de 710 mil. $ si un profit operational de 274 mil. $ in 2009.