Business Hi-Tech

Peter Goldscheider, directorul general al Epic, acţionar al RCS&RDS: Dacă nu spunem lumii cât de bogaţi suntem, nu înseamnă că nu avem bani

Peter Goldscheider, directorul general al Epic, acţionar al RCS&RDS: Dacă nu spunem lumii cât de bogaţi suntem, nu înseamnă că nu avem bani

Autor: Adrian Seceleanu

28.06.2011, 00:02 1331

Peter Goldscheider (foto), directorul general al Epic (Austria)- una dintre cele mai discrete bănci de investiţii care activeazăîn regiune, a vrut să scoată în evidenţă, într-un interviu pentrupublicaţia ucraineană Kyiv Post, participaţia deţinută la companiaromânească RCS&RDS şi relaţiile "de o viaţă" cu giganţi precumDeut­sche Telekom sau France Telecom.

"Deţinem active mari în energie, în special în stocarea de gaze,deţinem cel mai mare lanţ de hoteluri din Croaţia şi avem oparticipaţie semnificativă în RCS&RDS, furnizorul român deservicii prin cablu TV", a declarat Goldscheider. "Stilul nostru esă fim discreţi. Ca regulă generală, nu întotdeauna cele mai vocalecompanii au şi cel mai mare succes. Eu înţeleg că media au uninteres pentru noi, dar dacă noi nu spunem lumii cât de bogaţisuntem şi cât succes avem, aceasta nu înseamnă că nu avembani."

Goldscheider a acordat interviul în contextul în care Epic esteacuzat de mai multe voci din mediul politic şi de business că aacţionat ca un paravan pentru oligarhul Rinat Ahmetov când acumpărat în martie 2011 cu 1,3 mld. dolari cel mai mare operatortelecom din ţară, Ukrtelecom.

"Pe lângă consultanţa în procesele de fuziuni şi achiziţii şiprivatizări ne concentrăm şi pe propriile noastre investiţii", s-aapărat Goldscheider, care a calificat drept "prostii" acuzaţiilecare i se aduc. Fondul Epic este bănuit că a cumpărat companiaUkrtelecom în numele unor oligarhi apropiaţi preşedintelui ViktorIanukovici. "Nu suntem un paravan nici pentru Ahmetov, nici pentruruşi şi nici pentru turci", a spus şeful Epic. El a evocat, dealtfel, pe durata interviului, relaţiile foarte strânse cu clienţi"de o viaţă" precum Deutsche Telekom sau France Telecom şiistoricul lung de achiziţii şi vânzări al companiei în industriatelecom.

Epic, care deţine un pachet de 5% din RCS&RDS, are ofiţeride investiţii şi în România, care scanează piaţa pentruoportunităţi de business. Unul dintre oamenii Epic este membru înboardul operatorului şi consilierul pe finanţe al lui ZoltanTeszari din anul 2005. Oamenii Epic de la Bucureşti acţionează înconcordanţă cu strategia companiei: sunt "low profile". În ultimiitrei ani toate încercările ZF de a obţine mai multe informaţii dela Epic în legătură cu investiţia în RCS au primit invariabil doarrăspunsuri protocolare de la Clemens Hromatka, omul Epic dinCapitala României. "Politica Epic este să nu comenteze asuprainvestiţiilor sale. Vă sugerez să contactaţi RCS direct pentru maimulte date", spunea Hromatka în anul 2008.

Trei ani mai târziu, în 2011, răspunsul lui Hromatka laîntrebările ZF era aproape acelaşi: "Politica Epic nu îmi permitesă spun decât că suntem fericiţi cu investiţia noastră înRCS&RDS".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO