Peter Goldscheider, directorul general al Epic, acţionar al RCS&RDS: Dacă nu spunem lumii cât de bogaţi suntem, nu înseamnă că nu avem bani

Autor: Adrian Seceleanu 28.06.2011

Peter Goldscheider (foto), directorul general al Epic (Austria) - una dintre cele mai discrete bănci de investiţii care activează în regiune, a vrut să scoată în evidenţă, într-un interviu pentru publicaţia ucraineană Kyiv Post, participaţia deţinută la compania românească RCS&RDS şi relaţiile "de o viaţă" cu giganţi precum Deut­sche Telekom sau France Telecom.

"Deţinem active mari în energie, în special în stocarea de gaze, deţinem cel mai mare lanţ de hoteluri din Croaţia şi avem o participaţie semnificativă în RCS&RDS, furnizorul român de servicii prin cablu TV", a declarat Goldscheider. "Stilul nostru e să fim discreţi. Ca regulă generală, nu întotdeauna cele mai vocale companii au şi cel mai mare succes. Eu înţeleg că media au un interes pentru noi, dar dacă noi nu spunem lumii cât de bogaţi suntem şi cât succes avem, aceasta nu înseamnă că nu avem bani."

Goldscheider a acordat interviul în contextul în care Epic este acuzat de mai multe voci din mediul politic şi de business că a acţionat ca un paravan pentru oligarhul Rinat Ahmetov când a cumpărat în martie 2011 cu 1,3 mld. dolari cel mai mare operator telecom din ţară, Ukrtelecom.

"Pe lângă consultanţa în procesele de fuziuni şi achiziţii şi privatizări ne concentrăm şi pe propriile noastre investiţii", s-a apărat Goldscheider, care a calificat drept "prostii" acuzaţiile care i se aduc. Fondul Epic este bănuit că a cumpărat compania Ukrtelecom în numele unor oligarhi apropiaţi preşedintelui Viktor Ianukovici. "Nu suntem un paravan nici pentru Ahmetov, nici pentru ruşi şi nici pentru turci", a spus şeful Epic. El a evocat, de altfel, pe durata interviului, relaţiile foarte strânse cu clienţi "de o viaţă" precum Deutsche Telekom sau France Telecom şi istoricul lung de achiziţii şi vânzări al companiei în industria telecom.

Epic, care deţine un pachet de 5% din RCS&RDS, are ofiţeri de investiţii şi în România, care scanează piaţa pentru oportunităţi de business. Unul dintre oamenii Epic este membru în boardul operatorului şi consilierul pe finanţe al lui Zoltan Teszari din anul 2005. Oamenii Epic de la Bucureşti acţionează în concordanţă cu strategia companiei: sunt "low profile". În ultimii trei ani toate încercările ZF de a obţine mai multe informaţii de la Epic în legătură cu investiţia în RCS au primit invariabil doar răspunsuri protocolare de la Clemens Hromatka, omul Epic din Capitala României. "Politica Epic este să nu comenteze asupra investiţiilor sale. Vă sugerez să contactaţi RCS direct pentru mai multe date", spunea Hromatka în anul 2008.

Trei ani mai târziu, în 2011, răspunsul lui Hromatka la întrebările ZF era aproape acelaşi: "Politica Epic nu îmi permite să spun decât că suntem fericiţi cu investiţia noastră în RCS&RDS".